sobota 23. dubna 2016

Zbrane zo Slovenska si vozili teroristi aj britské podsvetie, zadržali desiatky samopalov

Denník Guardian priniesol príbeh desiatok expanzných samopalov, ktoré sa na ostrovy dostali z malej predajne v Partizánskom. Z obchodu mali pochádzať aj zbrane nájdené u útočníkov na redakciu Charlie Hebdo


Partizánske a Zalaba. Prvé sú neveľkým mestom, ktoré preslávila výroba obuvy, druhá dedinka s dvoma stovkami obyvateľov. Ospalé provinčné miesta, do ktorých však vedú stopy členov britského zločineckého gangu, ktorý sa na ostrovy pokúsil nelegálne prepašovať dvadsaťdva kalašnikov AK-47 a deväť samopalov vzoru 61, prezývaných škorpión.
Denník Guardian vo štvrtok publikoval text o tom, ako si dvaja Briti z mesta Kent, 25-ročný Harry Shilling a 30-ročný Michael Defraine, vyhliadli obchod so zbraňami v Partizánskom, kde postupne nakúpili tri desiatky už raz znefunkčnených zbraní.
Všetko prebehlo legálne. Obchod vysvetľuje, že do vlaňajšieho leta, keď ešte platil starý zákon o zbraniach, nemohol žiadnemu cudzincovi brániť v tom, aby si od nich takéto zbrane odniesol.
Takzvané expanzné zbrane sa prerábajú z funkčných zbraní tak, že sa do ich hlavní privaria oceľové kolíky. Vďaka tomu z nich nie je možné strieľať ostrými nábojmi, ale len slepým strelivom. Profesionáli na čiernom trhu však vedia tieto zbrane sfunkčniť tak, aby mohli opäť zabíjať.

Budú k nim aj cukríky?

Britskí kriminalisti začali sledovať gangsterov z Kentu, ktorí sa pred tým venovali obchodu s drogami, vlani v marci, tri mesiace po útoku na redakciu francúzskeho satirického mesačníka Charlie Hebdo. U útočníkov vtedy našli prerobené expanzné zbrane z obchodu AFG v Partizánskom.
Pohyb Shillinga a Defrainea monitorovali aj pomocou satelitov a zistili, že sa ich Audi objavilo na niekoľkých adresách v Rumunsku, Maďarsku a v slovenskej dedinke Zalaba, ktorá je od Partizánskeho vzdialená asi sto kilometrov. Okrem toho im odpočúvali aj mobily.
celý článek ZDE
zdroj : https://dennikn.sk

Žádné komentáře:

Okomentovat