čtvrtek 21. dubna 2016

Počet migrantů připlouvajících z Turecka do Řecka mírně stoupl

V posledních dnech mírně stoupá počet migrantů, kteří navzdory březnové dohodě EU a Ankary dál připlouvají z Turecka na řecké ostrovy. Za posledních 24 hodin takto do Řecka dorazilo 214 uprchlíků, uvedl dnes podle agentury DPA řecký krizový štáb. Ve středu statistika hovořila o 176 lidech, v úterý o 150, v pondělí o 66 a v neděli napočítali úředníci dokonce jen 30 běženců, kteří se přes moře dostali na řecké území.


Počty připlouvajících migrantů jsou však i nyní stále výrazně nižší než před 20. březnem, kdy dohoda o vracení migrantů do Turecka začala platit. V březnu k řeckým ostrovům mířilo v průměru 870 lidí denně a v únoru dokonce téměř 2000, vyplývá z údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).
Osmadvacítka se v březnu dohodla s Ankarou, že Řecko bude na turecké území vracet všechny migranty, kteří dorazí přes Turecko a v zemi nezískají azyl. Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72.000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat