středa 20. dubna 2016

Prezidenta volila luza, řekla diplomatickou formou Vášáryová.

Bývalá slovenská herečka, později diplomatka a politička, Magda Vášáryová, opět poučovala český národ. Jak jinak, než vytříbenou diplomatickou formou. Diplomatická forma řeči se používá běžně v diplomacii a politice. Když někomu chcete oznámit, že jej máte za blbce, nemůžete mu to říci přímo. To by se mohl urazit a taky vám jednu fláknout. Proto na to musíte diplomaticky. Asi tak, jak to dělá paní Magda Vášáryová, rozená diplomatka!  


oteklá vepřová hlava

Paní Magda se vytříbenou řečí diplomatky, vyjádřila na adresu českého národa, že bylo chybou volit prezidenta v přímé volbě, že dokud prezidenta volil s 51% většinovým hlasováním parlament, mělo to úroveň a i prezident si musel přízeň těchto politiků získat. I po zvolení pak měl s vládou navazovat úzké vztahy. Toliko slova diplomacie.
Teď to zkusme přeložit do normální řeči.
Podle paní Magdy bylo chybou, že prezidenta volil pospolitý lid, který ničemu nerozumí, zkrátka plebs a luza, která se snaží do všeho kecat, namísto toho, aby tuto záležitost přenechala erudovaným odborníkům, novodobé vládnoucí šlechtě, kterou by si prezidentský kandidát musel hodně předcházet, česky, lézt jim někam, aby měl šanci na své zvolení. Poté, i po svém zvolení by pak měl prezident nadále setrvávat pod nohami vládní šlechty, aby si do něj mohli kdykoli kopnout a aby jej měli neustále pod svou kontrolou.


Ale uznejme. Když to paní Magda řekne diplomaticky, hned to zní jinak!
Dále se paní Magda, mimo jiné, zmínila o jakési americké vyšetřovací komisi, která má za úkol vyšetřit, odkud z Ruska a kam do Česka proudí ruské peníze. Velice se prý na výsledky vyšetřování těší. Jen tak mimochodem, zmínila i maďarské hnutí Jobbik (hnutí za lepší Maďarsko) a pak diplomaticky, téměř s tajemným výrazem ve tváři, jakoby mimoděk, naznačila, kde u nás asi ony ruské peníze končí, kdo je asi adresátem. Nezapomněla tuto myšlenku ukončit zvláštní, doslova sugestivní otázkou: „Řekla jsem to dostatečně diplomaticky?“
Prostě a stručně, paní Magda, nepřímo, svou vlastní diplomatickou formou, mezi řádky naznačila, že veškerá vlastenecká hnutí a strany u nás, na Slovensku ale i v Maďarsku, financují Rusové.
Paní Vášáryová se rovněž zmínila o tom, že tzv. uprchlická krize je již pasé a zcela nechápala naše postoje, čeho se vlastně bojíme, když tu žádní uprchlíci nejsou.
Tak tedy, paní Magdo. Je lepší se bát, dokud tu nejsou, alespoň ne v takové míře, než jinde. Protože když už tu budou, bát se, již nebude stačit. Pak už bude nutné bojovat o holé životy. Proto je lepší preventivně se bát a učinit opatření, aby zůstalo jen u toho strachu a aby nemuselo dojít k boji. Ale to byste, jako diplomatka, měla vědět.


Bývalá herečka, s těmi komedianty se poslední dobou roztrhl pytel, se také vyjádřila o naší laxnosti, pohodlnosti a lenosti zasazovat se o lidská práva. Těmi lidskými právy zřejmě myslela práva přivandrovalců, ne naše, pochopitelně. Tvrdila, že jsme obklopeni bezpečnými zeměmi, a tím pádem nám nezbývá nic jiného, než se bavit a užívat si až k smrti.
Jinými slovy nám sdělila, že jsme národem líným, zahálčivým, že umíme jen „žrát a chlastat“ a bavit se do padnutí a nic na světě nás nezajímá.
Samozřejmě i tato slova zabalila do diplomatického pozlátka, aby ten jedovatý bonbónek vypadal na pohled lákavě.
Neopomněla se navézt i do způsobu vyjadřování pana prezidenta. Ano. Prezident Zeman má opravdu svérázný styl projevu. Nicméně, bez těch jeho bonmotů, by to nebylo ono a jeho řeči je schopen porozumět úplně každý, kdo chce.


Mnoho času, ve svém vystoupení, věnovala snaze co nejvíce zdiskreditovat prezidenta Zemana a neustále podsouvala myšlenku, abychom urychleně hledali jeho protikandidáta, nejlépe několik protikandidátů. Prostě, snaha zbavit se prezidenta Zemana, je u ní, zdá se, na prvním místě.
Paní Magdo. Měl jsem Vás rád jako herečku, a již Vás rád nemám, jako senilní stařenu, která si pořád myslí, že stojí na prknech, která znamenají svět. Možná by bylo lepší, kdybyste opět vylezla, tentokrát na skutečný komín a vrhla se z jeho vrcholku do hlubin nesmrtelné slávy.

Vojtěch Bartók.


1 komentář:

  1. Pavel Jursa: Magduška - Korouhvička otočila. Predtým za komančov bola ona veľký čechoslovakista a mala veľa priateľov medzi Čechmi a Moravákmi. Ba aj Lasica so Satinským bol a asi ešte je aspoň trocha čechoslovakista. No dnes sa už čechoslovakizmus nenosí a prebendy a honoráre prúdia zo Západu, takže Korouhvička je otočená tým správnym smerom - a z toho smeru chcú Česku a Slovensku nanútiť milióny moslimských imigrantov. Nuž, Magduška nelení a presviedča nás, že nie sme žiadni kresťania, ak ich tu nechceme! A nech sa poondie, nechceme ich a nebudeme ich chcieť!! (Chápte to aj tak, že sa už , chudera, nedostala do parlamentu, chýba jej popularita a politika, pre film a divadlo je už málo použiteľná, tak trúsi ... a trúsi ... a trúsi kade chodí. Aj zlá reklama je vraj reklama.) Aj zlá reklama pre mňa, pomýlil som si ju v rýchlosti v texte s podobnou "hviezdou" a s menom Dášenka.

    OdpovědětVymazat