pondělí 7. září 2015

Česko v těchto dnech: Kde všude u nás bydlí uprchlíci?

-Přijímací středisko, pobytové středisko, integrační azylové středisko… Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Přinášíme další informační blok, který vám pomůže orientovat se v tom, kde a za jakých podmínek u nás žijí uprchlíci.


Přijímací střediskoJe prvním místem, které musí ten, kdo chce požádat o azyl, navštívit. Po dobu přibližně tří týdnů nesmí toto zařízení opustit a musí se podrobit preventivním vyšetřením, sejmutí otisků prstů a dalším identifikačním úkonům. Zde se také provádí 1. pohovor o důvodech, které jej vedou k žádosti o azyl. Porušení povinnosti pobývat v přijímacím středisku je hodnoceno jako přestupek. Přijímací střediska máme u nás v tuto chvíli dvě. V obci Zastávka u Brna a na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně.

Pobytové střediskoSlouží k ubytování žadatele o udělení mezinárodní ochrany do doby nabytí právní moci rozhodnutí ve věci mezinárodní ochrany. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany má v azylovém zařízení, v němž je hlášen k pobytu, právo na poskytování ubytování, stravy, jiných služeb a za podmínek stanovených zákonem o azylu na kapesné. Podílí se na úhradě nákladů na stravu a ubytování; k úhradě těchto nákladů však mohou být použity pouze finanční prostředky žadatele, které převyšují částku životního minima žadatele a společně s ním posuzovaných osob. Žadatel má také možnost pobytové středisko za splnění určitých podmínek opustit, a to na základě povolení ministerstva na podkladě informací cizinecké policie. Žadatel může středisko opustit buď trvale, a pobývat tak v soukromí, nebo tzv. „na propustku“, což znamená až na dobu 30 dnů.
V případě, že je žadatel hlášen k pobytu mimo pobytové středisko, lze mu za určitých podmínek poskytnout finanční příspěvek, který se vyplácí nejvýše tři měsíce a který je určen k překonání problémů v prvních měsících pobytu mimo azylové zařízení. Pobytová střediska se nacházejí v Kostelci nad Orlicí a v Havířově.

Integrační azylové střediskoSlouží k přechodnému ubytování úspěšných žadatelů o azyl, neboli lidí s uděleným azylem. Tato střediska jsou u nás v současné době čtyři a jejich režim je od režimu výše zmíněných zařízení značně odlišný. Jedná se o menší zařízení, služby v něm poskytované jsou omezené nebo odlišné, jeho obyvatelé jsou de facto nájemníky. Integrační azylová střediska máme v Havířově, Jaroměři, Brně-Židenicích a v Předlicích.

Zařízení pro zajištění cizincůNěkdy také označována jako detenční či vyhošťovací zařízení slouží k zajištění cizinců, kterým bylo pracovníky cizinecké policie vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění a zajištění. Jsou to obvykle dvě skupiny lidí – buď neúspěšní žadatelé o azyl, jimž nebyla udělena mezinárodní ochrana, nebo cizinci, pobývající na území České republiky nelegálně – nemají příslušné doklady pro pobyt na území ČR. Provoz zařízení pro zajištění cizinců zajišťuje Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky. Policie zajišťuje zejména vnější ostrahu zařízení. Taková zařízení máme v Bělé-Jezové, Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách.

Uprchlický táborLidové označení pro zařízení, které je zřízeno Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR za účelem poskytnutí přístřeší a základních služeb žadatelům o azyl. V mezinárodním měřítku je to také označení pro mnohdy statisícové stanové nebo velmi primitivní tábory zřizované v oblastech válečných konfliktů a přírodních katastrof (např. Afrika, Čečensko atd.). Uprchlický tábor je u nás aktuálně například v břeclavské místní části Poštorná.
Zřizovatelem všech těchto zařízení je Ministerstvo vnitra ČR a provozuje je Správa uprchlických zařízení, organizační složka státu.

 Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR, Správa uprchlických zařízení

Adam B. Bartoš navrhuje umístit imigranty do Terezína

Známý antisemita a přítel Ruska Adam B. Bartoš, podle Václava Klause „nejlepší český novinář“, na svém Facebooku napsal: „Nač vytvářet stanové tábory pro vetřelce u Břeclavi (a jinde) a stresovat a děsit místní obyvatele? Máme tu přece krásné pevnostní město Terezín (bezpečnější, než nějaké stanové městečko), kde by se mohli vetřelci koncentrovat, než je vlaky odvezou domů…“



Server píše: „Pražská policie do současné doby žádné podání v tomto kontextu neobdržela. Nelze však vyloučit, že se tak nestalo na některém z útvarů policie jiného krajského ředitelství či na státním zastupitelství. Informace poskytnuté Vaší redakcí byly předány kriminalistům a ti se podnětem budou zabývat,“ uvedla pro Romea.cz na dotaz redakce, zda se policie vyjádřením zabývá, vedoucí Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Andrea Zoulová.
doplnění : http://domaci.ihned.cz/c1-64565580-policiste-proveri-predsedu-narodni-demokracie-bartose-za-urazlive-vyroky-na-adresu-uprchliku?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed