pondělí 18. dubna 2016

Sárský ministr vnitra chystá zavést IQ testy pro migranty

Sársko zvažuje zavedení IQ testů pro běžence, aby zjistilo, k čemu mají vlohy a talent


Sársko možná zavede IQ testy pro migranty mířící do této spolkové země Německa. Novinku zvažuje v současné době ministr vnitra Klaus Bouillon. Zavedení testů inteligence prý může pomoci rozlišit, k jakému zaměstnání může jednotlivý uprchlík inklinovat. Podle ministra vnitra se tak urychlí i proces integrace migrantů do společnosti. Řekl to v rozhovoru pro noviny Rheinische post.
Nyní se má rozběhnout pilotní projekt. Ten je připravován společně se Spolkovým úřadem práce a dalšími personálními odborníky. Projektu se bude v počáteční fázi účastnit okolo 600-700 dobrovolníků, aby se zjistilo, jestli je návrh realizovatelný v praxi.
Právě chybějící údaje o vždělání migrantů považuje ministr vnitra  za klíčové. S tím souhlasí i přední expert na migrační otázky Wido Geis, který považuje projekt za zajímavý. Souhlasí s názorem, že pokud nebudou předloženy spolehlivé údaje o kvalifikaci jednotlivých běženců, nemůže potom vláda udělat přesné propočty toho, kdo by se ,,kam hodil".
V rozhovoru také padly otázky na přítomnost teroristů mezi uprchlíky. Bouiilon odpověděl, že situace je velmi riziková a je nutná i spolupráce přímo si muslimy.

Žádné komentáře:

Okomentovat