čtvrtek 21. dubna 2016

Česko pošle Sýrii mimořádnou humanitární pomoc. ✔ LAJKUJ ✔ SDÍLEJ ✔ KOMENTUJ

Česko vyšle do Sýrie mimořádnou humanitární pomoc přibližně čtyři miliony korun. Po jednání se svým syrským protějškem Fajsalem Mikdádem to oznámil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Zdravotnické pomůcky a materiál by se podle něj měl dostat i do těžko přístupných konfliktních zón. V příštích třech letech by podle Tlapy ČR mohla na pomoc Sýrii přispět až 200 miliony korun, pokud to schválí vláda.


Jsou schváleny dvě dodávky do Sýrie v celkové částce zhruba čtyř milionů korun," řekl ČTK Tlapa. "Jsou to věci pro lidi postižené válkou, kteří potřebují zdravotní pomůcky a zdravotní materiál, aby měli šanci dál žít," doplnil. Distribuci pomoci bude zajišťovat syrský arabský červený půlměsíc, díky tomu se podle Tlapy dostane i do špatně dostupných míst. "Syrský arabský půlměsíc má přístup i do řady míst, která jsou dnes součástí konfliktu," podotkl. První dodávka pomoci by z ČR měla odejít v květnu a druhá v červnu.

video : Realita dnešního Řecka

Ministerstvo zahraničí také pracuje na dlouhodobém projektu, podle nějž by Česko v období 2016 až 2019 mohlo Sýrii poskytnout až 200 milionů korun. Tento materiál musí nejprve schválit česká vláda. "Pokud chceme zastavit konflikt, tak ho musíme řešit v oblasti, odkud lidé odcházejí," poznamenal Tlapa a připomněl tak, že válka v Sýrii je jednou z hlavních příčin současné uprchlické krize.
Náměstek Mikdád na tiskové konferenci ocenil nejen finanční pomoc České republiky, ale také práci české diplomacie. Česko má i nyní v Damašku funkční ambasádu, na rozdíl od řady západních zemí, jejichž zájmy tam zastupuje. Mikdád se vyjádřil pochvalně na adresu české velvyslankyně Evy Filipy. "Máte skvělou ambasadorku, která i v nebezpečné situaci zůstala se syrským lidem," řekl.
Mikdád se během návštěvy Česka setkal také s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) nebo ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Z Černínského paláce se přesunul na jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat