pondělí 18. dubna 2016

Plánovali teroristé zaútočit i na Birmingham?

V mobilním telefonu zadrženého Mohameda Abriniho se našly fotky citlivých míst, které se mohly stát cílem teroristického útoku

V mobilním telefonu Mohameda Abriniho nalezli vyšetřovatelé další podezřelý materiál, který tentokrát vede do britského města Birmingham. Abrini se zde fotil fotbalový stadion klubu Aston Villa, místní nádraží a obchodní centrum. Britové se domnívají, že Birmingham se mohl stát dalším cílem islamistů v blíže neurčené budoucnosti.
Průmyslové město, které je považované za ,,druhé hlavní město" Velké Británie, měl Abrini podle vyšetřovatelů navštívit celkem třikrát v roce 2015. Naposledy to mělo být v červenci. Podezřelé materiály byly zajištěny minulý týden potom, co policisté prohledali Abriniho mobilní telefon. Vyšetřovatelé zatím nepotvrdili, zda inkriminované fotky pořídil sám podezřelý terorista.
Bezpečnostní orgány v Birminghamu nyní stále monitorují další možné podezřelé. Děje se tak od té doby, kdy byl zajištěn mobilní telefon dalšího teroristy Abdelhamida Abaaouda, který byl zabit policisty několik dnů poté, co byly spáchány atentáty v Paříži. V jeho telefonu se totiž našly ty samé fotky jako v případě Abriniho - stejné obchodní centrum a další místa.
I Abaaoud cestoval v roce 2015 na falešné doklady do Velké Británie. Měl se zdržovat v Londýně, kde postupně navázal kontakty s islamistickými ,,spojkami". Jedna z nich měla být z Leicestershiru, konkrétně bývalý alžírský příslušník al-Káidy Baghdad Mezaine.
Podle vyšetřovatelů měl mít Birgmingham klíčový význam, co se týče toku a pohybu peněz mezi islamistickými teroristy na území Velké Británie. Ty měly být využity v návaznosti na pařížské a bruselské atentáty.

Žádné komentáře:

Okomentovat