pátek 13. května 2016

Drsné vystoupení Fialy: Řízená migrace

Západní města, která budou za 20 let muslimská. Brusel má problémy a přesunuje je k nám. Ti lidé nebudou pracovat...


Co máme dělat, abychom se nemuseli bát? O tom povídal na hojně navštívené debatě v Liberci, konkrétně v hotelu nesoucím název města, předseda ODS Petr Fiala. „Občas slyšíme slova, že se migrace České republiky netýká, proud uprchlíků ustává, nebo že jsme xenofobní, když se tím příliš zabýváme. Přesto všechno, když se někde sejdou v České republice tři čtyři lidé, tak se během hodiny začnou bavit o migraci, co to dělá s Evropou, jakým způsobem jí čelíme,“ upozornil v úvodu.

aktuální videa  ZDE
 
„Jakým způsobem ale Brusel řeší migrační krizi teď, to už se nedá pochopit, ani omluvit. Všechny nápady, se kterými přicházejí evropské orgány, jsou špatné, řešení to žádné není a k ničemu to nevede,“ konstatoval. Je pro vyloučení Řecka ze Schengenu pro neschopnost ohlídat vnější evropskou hranici a proti zavedení bezvízového styku s Tureckem. „To je dobrý spojenec v rámci NATO, ale špatný spolubydlící v evropském domě. Tam nemá co dělat,“ zdůraznil.

 
V pohybu je 240 milionů lidí
 
„Nevěřte tomu, když vám někdo říká, že migrace bude vyřešena a že je to přechodný problém a nás se to netýká. To je nesmysl. Migrace je obrovský problém, před kterým stojíme a který se dotkne každého z nás dříve či později, protože jsme součástí Evropy,“ vysvětlil profesor Fiala. Současná vlna migrace podle něj není žádná náhoda, která bude trvat rok a pak to přejde. „Čísla a fakta jsou neúprosná. Podle velmi opatrných statistik Spojených národů je teď v pohybu nejvíc lidí, co si vůbec pamatujeme. V současné době je ve světě v pohybu 240 milionů lidí, kteří jsou na útěku, odněkud odcházejí, někam se přesouvají. Z toho 59 milionů v důsledku válečných konfliktů či jiných nebezpečí. Bohužel podstatná část těch lidí je v prostoru kolem nás – v severní Africe, na Blízkém východě a z mnoha směrů se tlačí do Evropy. Buď utíkají před nebezpečím nebo z rozvrácených zemí či z nevýhodných sociálně ekonomických podmínek a slibují si, že v Evropě na ně čeká ráj. Už z tohoto čísla je jasné, že migrace neskončí, že jí budeme čelit a budeme muset s ní něco dělat,“ objasnil.

Integrace v muslimských komunitách se nepovedla

„Migrace souvisí s bezpečností. Slyšíme, že ne, že strašíme migranty. Ale fakta jsou neúprosná. Mezi tou vlnou nelegálních migrantů, kteří sem přicházejí, nejsme schopni dobře rozlišovat. Kdo přichází z důvodů ekonomických, či komu jde opravdu o život. Nejsme schopní ani rozlišovat ty, kteří s sebou nesou bezpečnostní riziko. Navíc víme, že i u těch lidí, kteří dlouhodobě žijí v západní Evropě v muslimských komunitách, se nepovedla integrace. A je tam obrovské množství problémů, které si tím příchodem nových lidí zvyšujeme. Jak to, že právě v muslimských komunitách je vysoká tolerance k radikálnímu islámu a často i schvalování teroristických aktivit?“ položil si řečnickou otázku předseda ODS.

 
„Část těch útočníků z Paříže a Bruselu patří k druhé či třetí generaci přistěhovalců, někteří mají i pas státu Evropské unie, vyrostli tady, žili tu ze sociálního systému, mají často i vzdělání, a přesto se postavili proti našim hodnotám a naší společnosti. To jednoznačně ukazuje, že se integrace nepovedla a nejméně právě v muslimských komunitách. A neúspěšně zvládnutá malá migrace nás musí varovat před tím, že si s touto novou vlnou, která nemá obdoby, poradíme,“ konstatoval. Upozornil také, že na začátku letošního roku přišlo do Evropy mnohem více migrantů než na začátku minulého roku. „Řeči o tom, že se migrační proud zastavuje, že jsme to vyřešili, zatím nejsou pravdivé. A jestliže dočasně poklesává ten proud lidí, kteří jdou do Evropy přes Řecko, protože začala do jisté míry fungovat dohoda s Tureckem, tak víme, že se ti lidé přesouvají na jinou trasu, přes Itálii. Ten proud v žádném případě neustává,“ domnívá se Fiala.

Kvóty – úplně obludný nápad

Do Německa přišlo za rok 1,1 milionu migrantů. „Vím, že Německo je velká země a má skoro 90 milionů obyvatel. Ale i tak si představte, že za jeden jediný rok k těm 90 milionům přibude více než milion lidí, kteří jsou úplně jiní a potřebují nějakou pomoc. Německo je sice velká a bohatá země, ale jaký je to nápor na sociální, zdravotnický, bezpečnostní či vzdělávací systém? To není žádná legrace,“ uvedl Petr Fiala. „To, že Unie migraci podcenila – a byly i signály v minulosti, že bude – to je všechno fakt. Že někdo něco podcenil, by se dalo ještě prominout či chápat. Jakým způsobem ale Brusel řeší migrační krizi teď, to už se ani nedá pochopit, ani omluvit. Všechny nápady, se kterými přicházejí evropské orgány, jsou špatné, řešení to žádné není a k ničemu to nevede. Připomenu třeba kvóty. Tento nápad je úplně obludný. Je proti lidské důstojnosti a je současně proti suverenitě zemí. Základní předpoklad suverenity je, že si mohu vybrat, kdo u mě bude žít a kdo ne. A jestli ho nechci, tak mi ho nikdo nemůže poslat,“ konstatoval.


Turecko nemá v evropském domě co dělat

Navíc podle něj ale rozdělování podle kvót stejně nefunguje. „Evropská unie si stanovila 160 tisíc lidí, které rozdělí podle kvót. Loni to přijali, navzdory třeba vůli některých zemí. Kolik se jich rozdělilo? Do konce dubna tohoto roku 1400. Tak to celé funguje. Protože je to nesmysl a fungovat to nemůže,“ je přesvědčen předseda ODS. Poté se věnoval dohodě s Tureckem. „Do jisté míry snižuje ten nápor, ale jakou cenu za to zaplatíme? Například bezvízovým stykem s Tureckem. Uvázat se k bezvízovému styku se zemí, která má sama obrovské vnitřní problémy, je podivné samo o sobě. Ale podívejme se na mapu. Turecko sousedí s tou válečnou zónou. Je v ní spousta skupin, organizací, radikálů, kteří se živí tím, že shánějí falešné doklady a prodávají je. A my uděláme to, že pustíme lidi z Turecka bez víz do Evropy. To není v této bezpečnostní situaci normální ani odpovědné. A pak je tam závazek, že Evropská unie otevře některé kapitoly v rámci přístupových jednání s Tureckem. Zase otvíráme dvířka Turecku do Evropy. Turecko je dobrý spojenec v rámci NATO, ale je to špatný spolubydlící v evropském domě. Tam nemá co dělat,“ myslí si Petr Fiala. Je dle něj také nehorázné, že česká vláda na tuhle dohodu s Tureckem přistoupila a aktivně podporovala bezvízový styk s Tureckem. „I když k tomu existovalo usnesení Poslanecké sněmovny, které to odmítalo. A bylo přijato i hlasy poslanců vládních stran,“ upozornil.

Je potřeba vyloučit ze Schengenu státy, které nejsou schopny ochránit hranici

Fiala také představil, jak by k této situaci přistupovala ODS. „Musíme především hájit naše národní zájmy, naše občany. Na základě toho se pak můžeme podílet na nějakém společném řešení. Ale přistoupit na společné řešení, které nás samotné ohrozí, je naprosto nesmyslné,“ uvedl. ODS byla podle něj první českou politickou stranou, která už na jaře loňského roku předložila konkrétní kroky a řešení, co máme v migrační krizi dělat. „Co považujeme za důležité? Je potřeba vyloučit ze schengenského prostoru státy, které nejsou schopny chránit vnější hranici Schengenu. Zní to radikálně, ale zkušenost, kterou máme z poslední doby, nic jiného neumožňuje. Jaká je varianta, když to neuděláme? Obnoví se všechny vnitřní hranice. Není to nic brutálního. Státy na vnější hranici schengenského prostoru se zavázaly, že budou tu hranici chránit a dostávají k tomu podporu ostatních zemí. Jestli to nedokáží, není jiná cesta, než že se schengenský prostor zúží. To, že Řecko trvale neplní své závazky, ani vůči eurozóně, ani vůči Evropské unii jako stát na vnější hranici Schengenu, to je naprosto nepřijatelné,“ zdůraznil.

Hotspoty zřídit mimo Evropu, i v severní Africe

Dalším krokem, který je podle něj potřeba udělat, je zřídit hotspoty – tedy místa, kde se rozhoduje, co s uprchlíky uděláme – mimo hranici Evropy. Když už uprchlíci do Evropy přijdou, tak je už pozdě. Tak, jak jsou zřízeny hotspoty v Turecku, tak je musíme zřídit v zemích severní Afriky. Možnosti pro to jsou. Ve chvíli, kdy azylové řízení bude probíhat mimo Evropu, jsme schopní si s tím náporem mnohem lépe poradit,“ ozřejmil Fiala. S tím i souvisí, že musíme důsledněji vracet lidi, kteří nemají nárok na azyl. Ale ne, že se to jenom řekne. Musí se to i konkrétně naplnit. A to jde udělat jedině tak, že se uzavřou dohody se státy, kam ty lidi můžeme vracet. To se nemusí říkat jenom v Bruselu. Tady má Česká republika udělat konkrétní krok. Máme dohody o mezistátní rozvojové spolupráci, podporujeme některé země, aby se tam žilo lépe a bezpečněji. A s těmito zeměmi nemáme dohodu o návratu. Příkladem takových zemí je Afghánistán či Etiopie. Tohle může česká vláda udělat. Je ale třeba to udělat i na Evropské úrovni,“ prozradil.

Zvýšit trestní sazbu pro převaděčství

Dalším bodem je zastavit převaděčství, obchod s lidmi. „Migrace je řízená. Nikoli nějakou záhadnou mocností. Ale převaděči, kteří se tím živí. Je tu potřeba zasáhnout. Jednak informační válkou a další je odradit je od toho. V České republice můžeme zvýšit tresty za převaděčství. Jak to, že za převaděčství dostanete poloviční sazbu než za organizování hazardu? Co je dnes společensky více nebezpečné? Aspoň by to mělo být stejně trestáno, když už ne více,“ domnívá se předseda ODS. „V rámci Evropy musíme změnit způsob, jakým udělujeme azyl. Není možné v téhle mase, aby lidé přicházející dostali azyl a mohli tu žít pořád. Od trvalé ochrany je třeba přejít k dočasné. Říci ano, shledali jsme důvody pro to, abyste tu žili, protože je ve vaší zemi válka a jste ohrožen na životě. Ale toto povolení trvá pouze do doby, kdy se situace ve vaší zemi uklidní. To je přeci logické a jasné. Zatím tomu tak není a musíme k tomu přistoupit,“ sdělil.

V řadě čtvrtí západoevropských měst se nedá žít

Posledním krokem je zpřísnění podmínek pro integraci. „Jestli tu chce někdo žít, tak se musí snažit se integrovat. To znamená, musí se naučit jazyk, hodnoty a způsob života, pracovat. Pokud to bude dělat jako my všichni ostatní, tak tu může žít. Jestli ne, tak nemůže mít výhody našeho sociálního systému,“ vysvětlil. Kvůli neúspěšné integraci, že lidé byli přijímáni na základě multikulturalismu, kvůli tomu to podle Fialy všechno selhalo. „Když se podíváte do řady západoevropských měst, tak tam uvidíte čtvrti, kde se nedá žít. Města, kde za dvacet let bude většinově obyvatelstvo muslimské, a k tomu se musíme nějak postavit. A nelze to udělat způsobem – žijte si, jak chcete, a my obětujeme naši kulturu,“ upozornil. „Když někdo říká, že touto migrací vyřešíme problémy s pracovním trhem, tak se stačí podívat na fakta. Dlouhodobá nezaměstnanost v muslimských komunitách v Německu a ve Švédsku je 75 procent. Ať mi nikdo nevykládá, že ti lidé přijdou a budou pracovat a vyřeší nám problémy s levnou pracovní silou,“ konstatoval Petr Fiala.

Nesmíme si sem přinést problémy západoevropských zemí, nebo špatně dopadneme

„V České republice zatím s migranty problémy nemáme, ani s muslimskou komunitou. Nemáme spoustu problémů, kterým čelí řada států západní Evropy. Není vůbec pravda, že je to proto, že jsme xenofobní a šovinističtí. V České republice žije půl milionu cizinců, kteří tu normálně pracují a dosahují docela vysokých pozic. Česká společnost v tomto smyslu není netolerantní. Ale nemáme tu silné muslimské komunity, které způsobují problémy ve státech západní Evropy. A co je teď tváří tvář migrační krizi racionální, logická a správná politika? Říci Bruselu ano, máte problémy, které nezvládáte, tak to řešení bude, že je přesunete k nám? To žádné řešení není. Ale to, že budeme dělat všechno pro to, abychom si sem tyto problémy nepřinesli. To není žádné sobectví, ale naprosto racionální politika, kterou musíme dělat. Jinak špatně dopadneme,“ uzavřel předseda ODS Petr Fiala.

Psali jsme : 

Menzel v televizi. Chytří lidé utekli na Západ a zbyli tu jen plebejci, kteří volí Zemana

Stydím se za tento sobecký, předposraný národ, řekl Menzl.... 

 No, a já mám pro tebe taky pár slov, sráčí. Zůstal jsi tu, jsi taky plebejec.

Tupé hnusné hovado Menzl se vyjádřil k Českému národu. Nic jak pěstí do držky si nezasloužíš Menzle


Režisér Jiří Menzel v rozhovoru pro server televize Nova TN.cz pořádně zkritizoval Rusy a navíc ani trochu nešetřil své české spoluobčany. Stydí se prý za jejich předpo*ranost. Nit suchou nenechal ani na prezidentu Zemanovi. U Rusů mu vadí, že necítí stud, ačkoli se věru mají za co hanbit, ať už ve vztahu k Polsku, Ukrajině či nám.


Jednasedmdesát let od konce války slavný český režisér Jiří Menzel prohlašuje, že Rusové potřebují cara, s demokracií si neumějí poradit. Nelíbí se mu navíc, že se Rusové nestydí za to, že okupovali jiné národy. Tím se liší od Němců. Zatímco naši západní sousedé dodnes pociťují stud za rozpoutání druhé světové války, u Rusů prý nic podobného nevidíte. I oni by se přitom měli za co stydět, např. za hladomory na Ukrajině před druhou světovou válkou, za devastaci Polska v prvních letech druhé světové války nebo za srpen 1968.

Jiří Menzel ovšem nešetřil ani své spoluobčany. „Češi se chovají hrozně sobecky. Stydím se za to, jak jsou předpos*aní. Vidím v tom peciválnost, takové to ‚hlavně aby sem nikdo nešel a nemuseli jsme nic řešit‘. Přitom k nám nikdo nechce,“ udeřil. Češi se navíc bojí rozhodovat sami za sebe. Prý by se rádi dostali pod křídla nějakého vládce, který by jim řekl co a kdy dělat. Proto se tak daří prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten si prý na Hradě rochní jako „prase v rejži“ a nehledí při tom na morální zásady.
Nakonec došli i na uprchlickou krizi, kterou filmař opět spojil s prezidentem Zemanem. Apeloval především na ekonomické migranty, aby ve svých zemích zůstávali a pokusili se je pozvednout. „Kdo tam zůstane, když elita odejde? Tady to bylo podobně, spousta chytrých lidí utekla na Západ a zůstali tu plebejci, kteří volí Zemana,“ zlobil se.
Psali jsem : 

"Evropa je bohatá, má povinnost postarat se o uprchlíky."








zdroj : http://www.parlamentnilisty.cz/

čtvrtek 12. května 2016

"Evropa je bohatá, má povinnost postarat se o uprchlíky."

Vatikán chce vydávat víza uprchlíkům




Vatikán - Přistěhování se do Evropy by mohlo být v budoucnu jednodušší. Dle Vatikánu by nový život v Evropě mělo uprchlíkům umožnit vízum z Vatikánu. Prezident papežské rady migrantů kardinál Vegli řekl v sobotu pro Rádio Vatikán: "Je těžké tuto ideu uskutečnit, ale také ji nemůžeme odmítnout." Vytvoření humanitárního koridoru je myšlenka mnoha katolických církevních představitelů, kteří navrhují, aby byla víza Vatikánu vydávána v zemích původu uprchlíků. "Evropa je bohatá a má povinnost se postarat o uprchlíky. Ten, kdo utíká do Evropy, aby našel lepší život, potřebuje naši podporu," zní z Vatikánu. Jak daleko ale podpoří Vatikán uprchlíky, kardinál neprozradil. Hovoří pouze o vystavení víz. O převzetí ekonomické či jiné odpovědnosti za životy nových občanů Evropy kardinál nehovořil.



zdroj : http://news.ivcrn.cz/

Mladý Stropnický se kaje, že podporoval Zemana

Vylil na něj před lidmi kýbl hnusu.....

Na Fakultě sociálních studií MU v Brně se studenty debatoval předseda Strany zelených Matěj Stropnický. V diskusi mimo jiné vysvětloval současnou pozici a postoje SZ, její vyhlídky a strategie, s nimiž hodlá oslovit v kampaních voliče. Na závěr Stropnický také připojil svůj vlastní názor na vládnutí Miloše Zemana.


Diskusi Matěj Stropnický zahájil hledáním odpovědi na otázku, proč jsou zelení na komunální a krajské úrovni poměrně úspěšní, ale snaha dostat se do parlamentu jim od roku 2006 nevychází. Podle Stropnického je to tím, že „zelená“ témata jako ochrana přírody nebo podpora veřejné dopravy lze vysvětlit na komunální úrovni voličům snadno, debata o globálních jevech, k nimž se zelení stavějí kriticky, je ale komplikovanější.
Navrhováním řešení u těchto globálních témat, jako jsou třeba změna klimatu nebo migrace, se přitom Strana zelených jako jediná u nás pořádně zabývá, tyto problémy ale často mají své příčiny jinde a v jejich popisu často není shoda. Strana se také snaží ukázat, že není namístě zelené spojovat s problémy z doby vládnutí v Topolánkově vládě. Důkazem, že už zelení nedělají takové ideové ústupky, jakým byla například tehdejší podpora rovné daně apod., je podle Matěje Stropnického jejich současná práce ve vedení Prahy. Projevuje se to například v debatách o tom, jak má ve velkém městě probíhat územní plánování nebo sociální bydlení.

Dáme dohromady Dienstbiera i Schwarzenberga

další zajímavá videa najdete  ZDE
V diskusi zazněl dotaz na to, jaký je volič Strany zelených a zda ve straně vědí, jak jej oslovovat. „Touto otázkou se kromě formulace programu asi zabýváme nejvíc. V době 2005/2006 byly voličské zdroje asi trojí – jednak jádrový volič, který preferuje přístup k ochraně přírody, těch je stabilně mezi 2,5 a 3 %. Podařilo se také oslovit voliče, které by bylo možné označit jako městské liberály, jde ale o voliče mimořádně přelétavé, v 90. letech volili ODA, pak Unii svobody, možná Evropské demokraty a pak přešli z části k TOP 09. Dost možná, že tento volič teď znovu váhá, je ale otázka jeho oslovení a udržení. Třetím bodem, proč tehdy zelení uspěli, bylo to, že šlo z pohledu veřejnosti o novou sílu, která mohla prezentovat změnu v čisté krystalické podobě,“ vysvětlil předseda zelených zdroje voličské podpory strany, kterou se ale zeleným podle Matěje Stropnického nepodařilo udržet.
Pokud má uspět znovu, měla by strana tvořit jádro určitého širšího hnutí a měla by oslovit různé iniciativy v regionech, s nimiž ji pojí i personální vazby. „Spektrum by se mělo rozšířit, aby záběr byl od voličů Jiřího Dienstbiera po voliče Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě,“ shrnul Matěj Stropnický. Šance zvyšuje to, že KS už není aktivně v politice a že se Sobotkova ČSSD ukazuje být slabá vůči Babišovi a převažují v ní osobnosti jako ministři Chovanec nebo Mládek, kteří tíhnou spíše do „zemanovského“ křídla sociální demokracie. Podle Stropnického je také otázka voličů Pirátů, s nimi by se ale nerad o voliče přetahoval, nedá se to však vyloučit.

Komunisté jsou fosilové

Matěj Stropnický mluvil o perspektivách případné koaliční spolupráce: „Nedovedu si představit, že bych třeba sám vyjednával koalici s ODS. Komunisty jsem po dlouhých letech, kdy jsem vzdoroval antikomunismu, definitivně zavrhl. Věnoval jsem spoustu politické energie, abych bojoval proti antikomunismu, protože mi připadalo, že antikomunismus je tady odpověď na všechno, to už mě nebavilo poslouchat. Nicméně KSČM se nijak nereformuje, je to strana fosilní, jaderná, betonářská a má všechny minulostní relikty, které už u mě nevyváží sociální politikou a zastáváním se slabších ve společnosti. Z toho, co zbývá, automaticky vypadávají strany jako Úsvit nebo to, co se z nich ten který týden zrodí nebo zanikne.“
Předseda zelených pak dodal, že je mu určitě nejbližší spolupráce se Sobotkovou sociální demokracií. Pokud jde o ANO, nejsou zatím zelení jednotní v postoji k Babišově hnutí, protože situaci komplikuje to, že na úrovni měst jsou zástupci ANO progresivnější než třeba ODS a nejsou tam tak patrné střety zájmů, v nichž je Andrej Babiš. A TOP 09 je podle Stropnického „taková zanikající strana“, která po krajských volbách vypíše inzerát na nového předsedu a pak bude třeba počkat na to, kdo to bude.
Na otázku, jaká témata chce Strana zelených preferovat v kampaních, Stropnický uvedl, že to bude sociální bydlení, protože je to téma, které sociální demokracie nezvládne posunout, natož vyřešit. „Paní ministryně zákon připravuje už dva a půl roku, ale už jej podle mne nepředloží, a pokud ano, vláda ho už neprojedná,“ vysvětlil Matěj Stropnický volbu jednoho z témat, na nichž se chce Strana zelených profilovat. K dalším bude patřit lidsko-právní problematika, rovnost odměňování mužů a žen.
Strana zelených se podle Stropnického už před dvěma měsíci pustila také do pracovněprávní oblasti, když organizovala kampaň za práva zaměstnanců České pošty a věnovala se problému, že pracovníci mají velkou část mzdy závislou na akviziční činnosti například jako agenti pojišťovny apod. Pokud jde o krajské volby, bude se SZ věnovat tématům integrovaného dopravního systému a problematice klimatu s ohledem na extrémní sucho anebo záplavy a souvisejícím krajinným opatřením. V rámci kampaně Matěj Stropnický také hodlá objet celou republiku v sérii besed s občany.

Zeman není prezidentem dolních deseti milionů

K tématu volby prezidenta Stropnický uvedl, že ve druhém kole volil Miloše Zemana, ale že už toho lituje. Stropnický řekl, že prezidentská volba byla velmi polarizačním momentem, který byl podceněn a je to pro něj mimo jiné důvod, proč je proti většinovému volebnímu systému. „Z tak velké polarizace se společnost strašně dlouho vzpamatovává a je to zbytečné. Byl zde totiž velký počet lidí, kteří neměli vyhraněný postoj, ale přesto se ve společnosti na dlouhou dobu oba póly vyhrotily,“ řekl Matěj Stropnický.
Bylo podle něj překvapivé, že Karel Schwarzenberg získal ve volbě tolik procent. Pokud jde o zlom v pohledu na Miloše Zemana, ten u Matěje Stropnického nastal v otázkách migrace. „Nejsme strana, která všechny vítá a říká, že všechny můžeme ubytovat a že je to naše svatá povinnost, ale odmítáme debatu, která způsobem, jakým je vedena, zakrývá mnohem podstatnější věci. Ty se nevyřeší takovým strašením, do jakého nás uvrhl Zeman. To, co říká prezident, má totiž váhu a lidé tomu věří. A když ten prezident kecá, je to prostě ve veřejné debatě strašně vidět. Zlomem byly otázky kolem migrace, ono to ale pokračuje a nevím, kam Zeman může dál pokračovat. Před čtrnácti dny řekl, že je pro snížení dávek v hmotné nouzi. Může to říct prezident, který o sobě tvrdí, že je kandidátem dolních deseti milionů? Není,“ řekl na adresu Miloše Zemana Stropnický. A bude podle něj důležité najít prezidentského kandidáta, který sice nebude kopírovat Zemanovu voličskou strukturu, ale musí získat i podporu části Zemanových voličů.

Psali jsme : 

Havel nebyl žádný ožrala, sdělil PL herec, hlupák Oldřich Navrátil









zdroj : http://www.parlamentnilisty.cz/

středa 11. května 2016

Havel nebyl žádný ožrala, sdělil PL herec, hlupák Oldřich Navrátil

Těším se, až Zeman s Ovčáčkem budou v prdeli..... Pak je to vzájemné Navrátile. Těšíme se, až budeš v PRDELI i ty!!!!!!!!! 

      VYSOKÁ ŠKOLA IDIOCIE


„Svůj názor na takzvaného pana prezidenta mám jasný od samého začátku jeho působení v politice. Podle mě je to člověk samolibý, mocichtivý a pro mě nevkusný. Já ho prostě nemám rád,“ tvrdí o hlavě státu v rozhovoru ParlamentníchListů.cz herec Oldřich Navrátil. Podle něj je Zeman šašek stejně jako Václav Klaus. Zato Václav Havel je úplně jiné kafe...

Prezident Miloš Zeman je téměř neustále středobodem zájmu politického dění v ČR; hlava státu stále strhává pozornost médií, jeho chováním a názory se zabývají ale i politici napříč politickým spektrem téměř nepřetržitě. Prostě Zeman je stále středem zájmu všech. Bere i vás?

videoLetecký útok v Sýrii
Anti-racist is a code word for anti-white cz. titulky.cz
Lidi nás oběsí a budou v právu. Godfrey Bloom v EP.
Já svůj názor na takzvaného pana prezidenta mám jasný od samého začátku jeho působení v politice. To znamená, že už jsem ho měl, když byl předsedou vlády. Podle mě je to člověk samolibý, mocichtivý a pro mě nevkusný. Já ho prostě nemám rád a nikdy jsem ho rád neměl. A když kdysi před lety byla příležitost a přišel na nějaké představení a potom vypil litr becherovky a chtěl zase rozdávat svá moudra, tak jsem se vždy s díky omluvil a odešel jsem raději domů za svou malou dcerou. Protože to mi bylo samozřejmě mnohem milejší, než si s takovým člověkem drásat duši. To je celé. Jinak se to okomentovat nedá.
Dá se z toho vyrozumět, že jste Miloše Zemana poznal už krátce po listopadu 1989, kdy byl zván na různé besedy do divadel, a tak se pomalu stával velmi populárním?
Ano.
A už tehdy vám šel tak na nervy?
Ano, ano! On si ale svou popularitu vydobyl tím svým známým článkem v Technickém magazínu, který byl takový velmi otevřený a který tak nějak omylem vyšel.

videoNejděsivější telefonáty na policii
Hašek: Noční vlci? Aféru vyrábí média. Padlé osvoboditele jsme uctili společně i s ruským konzulem
Václav Havel. Pravda a Láska a bla bla bla
O Miloši Zemanovi zcela nedávno promluvil herec divadla Sklep Milan Šteindler. V rozhovoru pro webovou televizi DVTV řekl, že se snažil zahrát prezidenta Zemana, ale zjistil prý, že to vůbec není lehké. „Po těch komických dvojicích – Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr – teď přichází další komická dvojice, Zeman a Ovčáček. A když se je snažíte parodovat, tak to vůbec není možné. Neboť nikdy té kvality a pravdivosti nedosáhnete,“ ironizoval Šteindler hlavu státu a jeho pravou ruku. Co na to říkáte?
Jo, to jsem zaznamenal a moc se mi to líbilo. Oba dva jsou prostě příšery a už se těším, až budou tihle dva v prdeli. Co na to můžu říct? To je celý! Jsou to prostě příšery! Ten Ovčáček je navíc takový vemlouvavý smrad – mně z něj vždy tak vypění krev. Jak se tyto figury objeví v televizi, okamžitě přepínám a vypínám, protože to nemůžu nijak pobrat. Ovčáčka? A ještě z Haló novin?
On ale nepůsobil pouze v Haló novinách, pracoval také ještě pro ČSSD a působil i na vládě, kde byl tiskovým mluvčím tehdejšího premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka...
Pro Paroubka? Tak to je jen další takový socan! To je jedna banda! Já mám rád Karla Schwarzenberga, mám rád i Mirka Kalouska. I když na ně všichni plivou, tak to jsou pro mě ti praví gentlemani. Pan Kalousek to má v hlavě velmi dobře srovnané a pan Schwarzenberg je velice moudrý muž, který je obdařen mnohaletými zkušenostmi a životní moudrostí a racionálním nadhledem. Jsem si jistý, že ani jeden z nich by nespolupracoval s hlupáky.

video : Šílený projev místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse. titulky.cz
Zrovna Miroslav Kalousek je ale často kritizován za to, že některá svá vystoupení v Poslanecké sněmovně velmi přehání. Myslíte si, že jeho humor má své opodstatnění a že on sám hovoří vždy k věci trefně?
Ano. Ano, ano.
Na webových stránkách TOP 09 jste oficiálně uváděn jako ten, který stranu podporuje. Jenže Topka nemá zrovna v poslední době ustláno na růžích zejména poté, co odešel z jejího vedení Karel Schwarzenberg. Stále je pro vás TOP 09 jedničkou?
Určitě! Je to pro mě stále jediná alternativa. Jinak se stěhuju někam pryč!
Nejen preference TOP 09 ale jdou dolů, i ODS má velké problémy získat voliče. Čím to podle vás je, že pravice v Česku dostává tak na zadek?
V ODS si to ale zavinili sami, protože tam také měli takové vypečené fešáky. Já když si třeba vzpomenu na někdejšího starostu Prahy 5 Jančíka! To byl normální zločinec, a i když dodneška napravují ty jeho levárny, nic se mu nestalo, hajzlovi! ODS si hodně zavinila sama.
další videa najdete  ZDE
TOP 09 je ale poměrně vstřícná vůči otázce přijímání imigrantů. Myslíte si, že je to dobře?
To je hodně citlivá věc. Ale podívejte se – do ČR kdysi přišla invaze Vietnamců, je jich tady asi sto tisíc a vlastně si je tady lidi chválí. Provozují u nás různé večerky – když si vzpomenete v deset večer, že máte chuť na mlíko, tak skočíte do večerky, kde jsou jenom Vietnamci. Nikdo z nich ale nikde na nikoho nestraží žádné bomby, nikomu moc nevadí. U těch jiných přistěhovalců si ale člověk nemůže být jistý nikdy. Ale zase – když sem k nám přijdou s děckama... To je těžký odsuzovat.
Jak se díváte na pnutí v EU kvůli migrantům? Velká Británie bude brzy rozhodovat v referendu o tom, zda setrvá v EU... Měla by i Česká republika uvažovat o nějakém takovém referendu?
Já si myslím, že být v EU je velmi dobrá věc, ale bohužel to mnoho našich lidí zpochybňuje, což je škoda. Já osobně si ale myslím, že je dobré být semknutí, a tím pádem silnější, a to proto, abychom mohli čelit nebezpečím, která na nás možná čekají.
Co ale říkáte na to, že se Češi takřka dělí na proruské sympatizanty a protiruské...
Ježíšmarjá! To jsme snad toho měli málo v minulosti za čtyřicet let?

videoMuslimácká dickotéka
Jak na vás působí dohady okolo ruských motorkářů Noční vlci?
To je všechno jeden ksindl vedle druhého a jeden agent vedle druhého. Není to ale v pohodě, že jezdí Evropou. Zaznamenal jsem, jak televizní reportér říkal jednomu z těch motorkářů, tedy kamarádovi Putina, jestli ví, že když začala druhá světová válka, tak že Hitler byl se Stalinem spojenej smlouvou o neútočení. A on se na něj tak divně podíval a pak do něj neurvale strčil. Co to pak může být zač? Je to prostě těžké.

TOP 09 je ale poměrně vstřícná vůči otázce přijímání imigrantů. Myslíte si, že je to dobře?
To je hodně citlivá věc. Ale podívejte se – do ČR kdysi přišla invaze Vietnamců, je jich tady asi sto tisíc a vlastně si je tady lidi chválí. Provozují u nás různé večerky – když si vzpomenete v deset večer, že máte chuť na mlíko, tak skočíte do večerky, kde jsou jenom Vietnamci. Nikdo z nich ale nikde na nikoho nestraží žádné bomby, nikomu moc nevadí. U těch jiných přistěhovalců si ale člověk nemůže být jistý nikdy. Ale zase – když sem k nám přijdou s děckama... To je těžký odsuzovat.
Jak se díváte na pnutí v EU kvůli migrantům? Velká Británie bude brzy rozhodovat v referendu o tom, zda setrvá v EU... Měla by i Česká republika uvažovat o nějakém takovém referendu?
Já si myslím, že být v EU je velmi dobrá věc, ale bohužel to mnoho našich lidí zpochybňuje, což je škoda. Já osobně si ale myslím, že je dobré být semknutí, a tím pádem silnější, a to proto, abychom mohli čelit nebezpečím, která na nás možná čekají.
Co ale říkáte na to, že se Češi takřka dělí na proruské sympatizanty a protiruské...
Ježíšmarjá! To jsme snad toho měli málo v minulosti za čtyřicet let?
Jak na vás působí dohady okolo ruských motorkářů Noční vlci?
To je všechno jeden ksindl vedle druhého a jeden agent vedle druhého. Není to ale v pohodě, že jezdí Evropou. Zaznamenal jsem, jak televizní reportér říkal jednomu z těch motorkářů, tedy kamarádovi Putina, jestli ví, že když začala druhá světová válka, tak že Hitler byl se Stalinem spojenej smlouvou o neútočení. A on se na něj tak divně podíval a pak do něj neurvale strčil. Co to pak může být zač? Je to prostě těžké.
ParlamentníListy.cz se ale prezidenta Zemana v rozhovoru tázaly na názor na Noční vlky a on k tomu poznamenal: „Všiml jsem si podle komentáře Ivana Hoffmana v Deníku.cz, že největším fanouškem těchto motorkářů je Jaromír Jágr. Nevidím důvod, proč bych rozporoval názor Jaromíra Jágra.“ Co vy na to?
No vždyť jo! Zeman je prostě klasik. Prostě vytáhne vždy někoho takového nezpochybnitelného...
 ... a ani panu prezidentovi příliš nevadilo, že se s Nočními vlky vyfotil jihomoravský hejtman Michal Hašek.
Však jsou Zeman a Hašek kámoši!
Miloš Zeman ale na to odpovídal ve smyslu, že když se Hašek s Nočními vlky vyfotil na hřbitově, kde jsou pohřbeni sovětští vojáci, kteří padli při osvobození Československa, tak na tom není nic špatného. „Pokud by se s nimi vyfotil na sportovním utkání, pak by nad tím mohl být otazník,“ řekl.
Tak dobrou chuť! Já takové věci nečtu a ani neposlouchám.
Když se herec Milan Šteindler v pořadu DVTV.cz rozhovořil o dvojici Zeman – Ovčáček jako o další nadějné komické dvojici, tak se ParlamentníListy.cz otázaly Jiřího Ovčáčka, co na to říká. A on na to pravil: „Jak se říká ve filmu Pane, vy jste vdova!, a teď parafrázuji: Milostivá paní, já bych si z toho nic nedělal. To víte, umělci, mají jinou morálku. Jsou jako ptáci...“ Nevadí vám ta zjevně negativní narážka na umělce?
Ani ne. Oni se zase rozjedou po krajích, zaplatí dělnické třídě gothaj s cibulí a pivo a své hlasy mají pak jisté. Podívejte se třeba na Krampolův pořad Nikdo není dokonalý, na ten vzorek obyvatelstva, který je tam mnohdy tázán na stupidní věci a oni nevědí. A přitom máme všichni stejné hlasy...
Šteindler ale není zdaleka sám, kdo se v posledních týdnech pustil do hlavy státu. Miloše Zemana před pár dny na olomouckém Majálesu zkritizoval i moderátor Marek Eben, když promluvil o „zhovadilosti vládců“. Čím to je, že se umělci teď tak předhánějí v kritice Miloše Zemana? Přestali se snad bát?
Nemyslím si, že by se dříve báli, ale nějak jim asi došla trpělivost. Já mám před představením a vy mně tady teď dáváte takové otázky na tělo... Pro mě ale hovořit o Zemanovi je něco tak nepříjemného! Já si totiž myslím, že si tato země nezaslouží, že má už 15 let na Hradě takové šašky.
Takže šaškem je i Václav Klaus?
Ano. On je to samé jako Zeman. A vůbec bych se nedivil, kdyby ten vysmívaný Cibulka z Brna jednoho i druhého označil za agenty KGB.
Jenže i na hlavu Václava Havla se sype poměrně dost negativismu. Někteří o něm hovoří dokonce jako o neumětelovi a alkoholikovi. Co vy na to?
To je tedy dobré! Když se někdo vrávoravě skoro opírá o korunovační klenoty, kam přijde z akce z ruského velvyslanectví... A pak zrovna z této strany zaznívá, že byl Havel alkoholikem? Nic takového jsem ale já nezaznamenal. Navíc takové řeči ani nesleduji, nemám totiž zapotřebí se rozčilovat. Na to je život příliš krátký. Václav Havel byl originální politik, jedinečný, nebyl to žádný ožrala. To se ostatně říkalo i o britském premiérovi Winstonu Churchillovi, a jaký to byl přitom uznávaný politik! Prostě – když někteří lidé vyčnívají, tak si na jejich konto leckdo občas rád přisadí, a to jen proto, aby je trochu pošpinil.


V Polsku máme chudé děti a rodiny, co je nám po uprchlících......

Polsko se probouzí, sdělil nám aktivista blízký vládnoucím kruhům. Proč tam nechávají své ženy?


Polsko se probouzí. Po odchodu Donalda Tuska a jednoznačném vítězství strany Právo a spravedlnost si Polsko podle Macieje Lisowského, ředitele nadace Lex Nostra, právníka a ochránce lidských práv, který má blízko k prezidentu Dudovi, začíná konečně uvědomovat své významné postavení v Evropě. Zásadně přehodnocuje pohledy na migrantskou krizi a chce být hegemonem Visegrádské čtyřky. Země východní části EU podle něj vždy čelily tureckému nebezpečí a zachránily Evropu a křesťanství. Kde byli v patnáctém století křižáci? Opět si tedy budeme muset pomoci a vlastně i probudit Evropu, která je se svou multikulturou v pasti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále hovoří o přehnaném onálepkovávání lidí, kteří nesouhlasí s „promerkelovskou“ politikou za fašisty, a mluví o tom, co vlastně tomu říkají v Rusku.

video : Lidi nás oběsí a budou v právu. Godfrey Bloom v EP

Co říkáte na situaci kolem migrační krize?
Je to uměle vytvořeno. Skutečný problém této doby, který se nás bude bezprostředně týkat, je migrace. Čím budeme lépe připraveni, tím méně nás osobně zasáhne. Když se podíváme na dějiny, tak Polsko nikdy nebylo netolerantní vůči menšinám nebo náboženským skupinám, a ani vůči Židům, i když byli pronásledováni po celé Evropě, hlavně kvůli majetku. V Polsku to neprobíhalo. Země byla otevřená a tolerantní. A také když se podíváme na názvy Polska v průběhu dějin, tak tam byl název republika obou národů nebo mnoha národů. Už ten název říkal, že je tam více národů, které jsou na stejné úrovni. To byla třeba Litva a Polsko, pak třeba Bělorus. To znamená, že Polsko bylo vždy v průběhu dějin otevřeným, tolerantním národem.
Co se týká uprchlíků, je to úplně jiná věc. Kdyby se to týkalo lidí, kteří mají podobný systém hodnot, kteří pocházejí z podobné civilizace, ale teď se to týká lidí, kteří jsou to ve většině ekonomičtí migranti. Mají zcela jiný systém hodnot. Pochází z civilizace, která je tak odlišná od našich základů. U válečných uprchlíků se vždy naskýtá otázka, proč se neskrývají nebo neutečou do zemí, které mají podobné hodnoty, které by byly na stejné úrovni jako oni. Objevují se také hlasy, že i Polsko prožívalo vlnu uprchlíků, v roce 1830, po druhé světové válce také hodně Poláků odcházelo do zahraničí. Ale Poláci či podobné národy, které byly nuceny opustit svou rodnou zem, to byla zcela jiná situace. Když Poláci odcházeli z Polska, stěhovali se do jiných zemí, prvním jejich cílem bylo přizpůsobit se té zemi, požadavkům, právnímu systému. Oni se stávali přidanou hodnotou. Říká se, že když Rusko prodávalo Aljašku Američanům, tak na obou stranách stáli Poláci – jak ti, co reprezentovali prodejce, tak ti, co kupovali, obě strany měly polské kořeny.
Co se týká dnešní vlny migrace, tak je zřejmé, že nemají zájem se přizpůsobovat podmínkám země, kde budou žít. Že chtějí jakoby nastolit vlastní požadavky a mají vlastní podmínky. Chtějí si uchovat návyky, které měli ve svých zemích. Chtějí sem přijet, zabydlet si nějaké území, ale přitom neustále vznášet své vlastní požadavky. To je zcela jiná situace.  A je to i k daním, co platíme. Máme platit nějakým uprchlíkům a nemůžeme je věnovat třeba dětem, protože i v Polsku je řada chudých rodin, kde děti nemají na jídlo. Proč tedy pomáhat ekonomickým migrantům a zapomínat na své lidi. A pak je tu otázka terorismu. Většina uprchlíků jsou mladí muži, kteří sem chtějí jako váleční uprchlíci. Pokud prchají ze svých zemí, proč tam nechávají své ženy a děti, když ty podmínky jsou tak nesnesitelné? Máme zkušenosti, jak se chovají v Německu, ve Francii a na základě toho můžeme usoudit, že není zájem o asimilaci. Jejich hlavní požadavek je vlastně dostat nějaký kousek Evropy do svých rukou a vládnout tam. Pak to nejsou migranti, ale nájezdníci.
Někdo však může namítnout, že ČR, Slovensko či Polsko nejsou ještě bezprostředně ohroženy. Že se nám to tak nějak pěkně povídá a kam se podle Angely Merkelové vytratila ta evropská solidarita?
Je prosím někdo solidární s našimi chudými dětmi, s našimi bezdomovci? Pokud se někdo rozhodne, že skočí z desátého patra, máme to s ním udělat také tak, v rámci solidarity? To, co udělalo Německo, to je jenom v čase odložená sebevražda. Máme to dělat stejně jako oni, protože s ním chceme být solidární?
Model multikulturalismu, který byl do současné doby prezentován západní Evropou, je utopie, kterou nás doteď krmili. Samozřejmě nějakou dobu vlády západní Evropy za to měly zodpovědnost, ovšem výsledkem je současná velmi špatná situace EU. Podle mne přijde doba, kdy třeba Visegrádská čtyřka bude muset vzít zodpovědnost za Evropu na svůj hřbet. Je vidět, že do teď propagovaný model západní Evropy nefunguje. Je potřeba, aby někdo přijal zodpovědnost za budoucnost Evropy a myslím si, že to bude ve velké míře úkol pro Visegrád. Myslím Evropu, jakou my známe, evropské civilizace, základ hodnot, je to Evropa, kterou jsme během dějin vytvářeli. Když mluvíme o tom, že V4 se stane skupinou, která bude chránit křesťanství a evropské hodnoty, tak to se může zdát nereálné, ale když se podíváme na dějiny, tak už to tak bylo. Maďarsko, král Varda, Legnica, čeští rytíři, už to tu bývalo, že jsme se zastávali křesťanských hodnot. Nemohu si vzpomenout, že by v roce 1443 byli někde křižáci, když se do Evropy hrnuly Turci.
Chápeme, že Polsko jako čtyřicetimiliónový stát je ve Visegrádu logicky vůdčí. Nedíváte se ale na nás jako na takový malý státeček, který ani neví, ke komu se vlastně má přiklonit?
(smích). Polsko se na vás takto nedívá. A i proto, že jako národ se nyní teprve probouzí. Je to díky příkladu Maďarska. Polsko jako národ si začíná teď uvědomovat, jaké jsou jeho hodnoty, pro co by chtěl bojovat. Co je velmi zajímavé, že bylo období, kdy Polsko bylo velmi inspirováno Evropskou unií, v počátcích, když se stalo členem. Teď se z toho probouzí, když vidí, co EU, co západní národy dělají a nabízí. Známe dějiny a víme, že tam byla určitá opozice vůči východním státům, ale pak bylo období inspirace západními národy. To bylo v devadesátých letech, ale to vyprchává. A Polsko se probouzí.
To je u nás samozřejmě velmi diskutované téma. Zvláště v médiích je Maďarsko zobrazováno jako jakýsi ďáblík, byť víme, že migrantskou tsunami „schytali“ jako první. U nás jsou dnes ti, kteří „nevítají“, onálepkováváni pomalu za fašisty, kteří mají pořád něco proti evropskému establishmentu. Nebojíte se, že toto bude i v Polsku, nebo že to z Bruselu již k vám přichází?
Odkazuji na Orwela "1984" a v Polsku se překládá jako „nová řeč“, nebo „názvosloví“. Jsou různé způsoby, jak něco pojmenovávat. Stejnou věc lze otitulkovat pozitivně i negativně. A děje se to i v současné době. Máme určitou představu, kdo byli fašisté. Ale já bych místo tohoto slova používal, že to byli Němci, kteří zakládali koncentrační tábory. Fašisté nebyli celý národ, to byla určitá skupina, přesto volená v demokratických volbách, tedy šlo a jde o nějaké vyjádření. Říkám to proto, že fašisté, to není stejný národ – Němci, Francouzi, ale je to určitá skupina, která něco prováděla. Když řekneme jen tak fašisté, není to nic konkrétního, nic si pod tím nepředstavíme. Když ale řekneme přesnější jméno, třeba Hans, tak už máme před očima toho konkrétního Němce.
Co se týká Ruska a Německa. V Rusku co nejhoršího můžeme o někom říci, je to, že je fašista. Mají to už tak v krvi, že jde o nejhorší slovo, které může někdo na někoho říci. To vyplývá z druhé světové války a jak se Němci chovali. Ale kde se to vzalo? To je výsledek nějaké propagandy. Mají to v sobě i děti, mladí lidé, všichni s tím v Rusku vyrůstají. Zajímavé ale je, že se Německo a Rusko vždy byly schopny domluvit, dohodnout, co se týká Polska. Jejich cílem je dlouhodobé řešení, které něco vyřeší a je udržitelné a přetrvá budoucí generace. Oni se vždy domluvili, aby vyřešili daný problém. Zdůrazňovali nenávist vůči fašistům a ne vůči Němcům, aby děti neměly v sobě zakódovanou nenávist vůči Němcům, ale fašistům. Je to vědomý systém vzdělávání a propagandy. Když se objeví potřeba, Putin řekne – naši bratři, Němci, pojďme a uspořádejme Evropu. Co kdyby byla situace, že by se museli s Němci dát nějak dohromady. Tam pro slovo fašismus není místo. Strategie použití termínu fašista nebylo z hlediska Ruska vytvoření dlouhodobého odporu, nenávist vůči Němcům. To bylo jen vůči fašistům. Fašista nerovná se Němec. Rusové předpokládali, že nastane v budoucnosti situace, kdy bude zapotřebí se s Němci spojit. Říká se, že nejsou takové příkopy, které by nešly vysypat pytly se zlatem. Vytváření vědomé strategie je mnohem levnější, než ty pytle se zlatem.
Kvůli poloze našich zemí jsme vlastně odkázáni na pozici obětí dohod mezi Ruskem a Německem. Je tedy přirozené, aby tyto národy a státy V4 mezi sebou spolupracovaly a aby ta spolupráce byla hluboká, protože je posílí. A je zřejmé, že tato spolupráce se ani Rusku, ani Německu líbit nebude.
U nás nyní rezonuje otázka nové migrační vlny z Ukrajiny. Poměrně velkým strašákem je pro nás bezvízový styk s Ukrajinou. Jak to vidíte vy jako hraniční země s Ukrajinou? Obáváte se další možné destabilizace této východní země? Vždyť Nizozemí se v referendu vyslovilo proti bezvízovému styku…
V Polsku pracuje a bydlí hodně Ukrajinců. Netvoří žádné uzavřené komunity, neútočí na Silvestra na polské ženy. Jsou zaměstnáváni na horších pozicích, na stavbách nebo jako uklízečky i přesto, že jsou mnohdy dost vzdělaní. A přesto berou práci, jaká je. Osobně si myslím, že bychom měli udělat vše proto, abychom lidem z Ukrajiny pomohli. Polsko má také malý demografický růst. Raději uvítáme lidi z Ukrajiny, protože to je velmi blízký systém hodnot a také i proto, že území na Ukrajině bylo polské území. V genech Ukrajinců, především na západě země, je polská krev. Nemám tedy nic proti bezvízovému styku s Ukrajinou. Obával bych se však Turecka, bezvízového styku s ním, protože víme, jak je v Turecku jednoduché si zařídit pas. A navíc je to země se zcela jinými hodnotami. Takže bych se obával opravdu toho, co nás skutečně ohrožuje. Bezvízový styk s Tureckem by byl pro Evropu oficiální, legální vjezd teroristů do EU.
V současné době se také v Polsku hodně cituje konflikt mezi Polskem a Ukrajinou na konci druhé světové války. Celé vesnice Poláků byly vyvražděny Ukrajinci a v době Sovětského svazu se o tom nemluvilo, aby se nevytvářely nepřátelské vztahy. V současné době se o tom hovoří opravdu hodně. A já si myslím, že není dobré ani o tom nehovořit, ale ani nemluvit příliš, protože jedna věc je paměť těch obětí a pozůstalých, ale druhá věc je budoucnost a nelze vytvářet zdravou budoucnost, aniž bychom neustále zdůrazňovali tu špatnou minulost. Je potřeba to uzavřít, pamatovat si to, ale nedělat z toho překážku pro zdravé budoucí vztahy.

Psali jsme : 

Uprchlík umlátil Rakušanku tyčí









zdroj : http://www.parlamentnilisty.cz/