středa 15. července 2015

Slovensko se připravuje na nájezdy uprchlíků, chystá vojenské cvičení

Slovensko chystá kvůli uprchlíkům mimořádné bezpečnostní cvičení. Zapojí se do něj všechny složky a má ukázat nejen to, jak efektivně dokáží spolupracovat, ale i to, jestli jsou naši sousedé na značný příliv uprchlíků vůbec připraveni. Vše bude probíhat ve fiktivním uprchlickém táboře.


Současná bezpečnostní situace není ideální a vyžaduje si naši zvýšenou pozornost. Proto jsme se rozhodli připravit cvičení, které prověří koordinaci a připravenost bezpečnostních složek na vlnu uprchlíků z různých zemí Afriky a Blízkého východu,“ uvedl ministr obrany Martin Glváč.

Cvičení pod názvem Nový horizont 2015 se uskuteční koncem tohoto měsíce v kasárnách v Nitře a v blízkém výcvikovém prostoru. Zapojí se do něj zhruba 200 vojáků s bojovou technikou a dále dalších 100 pracovníků jiných složek.

V prostorech kasáren bude zřízen fiktivní uprchlický tábor, kde si bezpečnostní jednotky prověří postup při evidenci uprchlíků, poskytnutí prvotní zdravotní péče či nastolení pořádku. Vojáci si také procvičí hlídkování na hranici a zásah vůči převaděčům.

Slovensko na rozdíl od sousedního Maďarska, Itálie či Řecka náporu uprchlíků v rámci stávající migrační krize v EU nečelí. Slovensko sousedí také s Ukrajinou, společná hranice obou zemí je součástí vnějších hranic EU a schengenského prostoru volného pohybu osob.

zdroj . ČTK

Žádné komentáře:

Okomentovat