středa 15. července 2015

Brácha Karla Kryla: Exodus uprchlíků je cílený útok na naši kulturu

Chtějí ovládnout naše území

Popisek: Výřez z pamětní desky Karla Kryla v Olomouci

Evropa se už léta potýká s projevy radikálního islámu. Teroristické útoky, radikalizace zdejších muslimů a jejich pendlování mezi Evropskou unií a Islámským státem (IS). Jak tuto situaci hodnotíte?

Evropa celá staletí bojovala proti hordám z Východu a nebyli to jenom islamisté. Prostě a jednoduše se bránila cizím vlivům, které neodpovídaly mentalitě a zvyklostem na starém kontinentě.
Jak vnímáte současné přílivové vlny uprchlíků do Evropy?
Dnes se exodus nedá ani posuzovat jako útěk před něčím nedobrým, ale je to snaha ovládnout další území. IS a podobným je docela jedno, jestli je to Evropa nebo jiný kontinent. Dá se to také vyčíst z ideologie mohamedánů. Nejhorší je, že ten výklad ideologie je mnohočetný a kdo chce, vyčte i brutalitu a vraždění ve jménu proroka. V současnosti to došlo tak daleko, že už nestačí pozvolná asimilace islámu do jiných, starších kultur, ale chtějí všechno a hned. Dnes většina neutíká před brutalitou, ale jde o cílený útok na jiné kultury. Jistě jsou však mezi uprchlíky chudáci, kteří utíkají z nutnosti.
Co si myslíte o tolik propagovaném multikulturalismu, tedy soužití různých národnostních menšin?
Evropa nikdy nebyla jednolitým celkem stejného kulturního založení, ale během staletí se vykrystalizovala nějaká kultura, která odpovídá požadavkům skoro všech zemí na kontinentě. Multikulturalismus je něco, co neodpovídá většinové společnosti a mělo by být tedy povinností těch jiných kultur, aby se v rámci možností přizpůsobily zvyklostem v té které zemi. To se stalo třeba s Turky v Německu, i když přizpůsobivost byla velmi složitá. Časem jsou z většiny Turků slušní Němci.
Váš bratr byl také emigrant. Jen emigroval v podstatě v rámci jedné kulturní společnosti. Mluvili jste s bratrem o uprchlících z Afriky či středního Východu?
Když se můj bratr vrátil po dvaceti letech z exilu – ne z emigrace, nikdy jsme nedošli v debatách k nějakým problémům stran přistěhovalců. Realita byla taková, že přece jen i v tom Turecku či jinde v Evropě byla civilizace podobná a přejít na vyspělejší nebyl zřejmě problém. A ti, kteří utíkali ze socialistického tábora, neměli se západní civilizací žádný enormní problém. Horší už to bylo u těch, kteří utekli třeba do Austrálie, protože už jenom jednotlivé tamní vzdálenosti byly s Evropu nesrovnatelné.
Nemělo by Česko naopak přijmout více uprchlíků kvůli tomu, jak se k jeho politickým exulantům za komunismu chovaly západní země?
Jsem přesvědčen, že každá země má nezadatelné právo se k uprchlíkům stavět s určitou rezervovaností a je pro mne nemyslitelné, aby EU striktně nařizovala nějaké kvóty. Každý stát má právo si o svém území rozhodovat sám, protože vazalství pod socialismem jsme si užili celých čtyřicet let. Při útěcích našich občanů v těch pohnutých letech s nimi také zacházeli v jiných státech s rezervou, většina skončila v uprchlických táborech a museli někdy i dost dlouho čekat, než je někdo přijal. Lépe na tom byli ti, kteří uměli něco, co ten který stát zrovna potřeboval. Lékaři, specialisté v nejrůznějších oborech a podobně.
Co si myslíte o tom, že organizace Islám v ČR nechceme vydávala citát jednoho novináře za citát vašeho bratra?
Zneužít mého bratra pro potřeby nějaké pseudoorganizace je odporné a dědička by se měla velmi úporně bránit, třeba i soudně. Já nejsem ani dědic, ani držitel autorských práv, takže mohu jen verbálně protestovat.
Souhlasíte s tím hnutím a zahrál byste na jeho akcích?
V minulosti jsem spolupracoval s jednou politickou stranou, ale ta doba je pryč. Nechci se angažovat, protože tradice naší rodiny mě zavazuje k rezervovanosti. Moje maminka často používala slogan: Čert spolky miluje!“
Nevytvořil jste či nevytvoříte ohledně radikálního islámu anebo uprchlíků nějakou písničku?
Poetická či písňová tvorba by měla společnost obohacovat o něco pěkného. Texty by měly ostatní povznášet. Jsem rozhořčen nad texty typu: Chcípni, když mě nemáš rád nebo ...preťal som si žily. To prostě do textu nepatří! Je možné použít i zdánlivě nevhodná souvětí, ale musí to být v ironii. Já mám také text, kde si dělám trpkou legraci z čecháčkovské povahy: ....hurá, sousedovi zdechla koza! Ale to je nadsázka, nikoliv požadavek.
Myslíte si, že se je třeba o euroatlantickou civilizaci obávat?
Dnešní uspěchaná doba přímo nahrává k tomu, aby jiné kultury postupně mohly ovládnout náš svět. Je to hlavně tím, že je v rodinách velmi málo dětí a celá stará“ civilizace postupně slábne. Nahrazují to pak ti, kteří nejspíš vůbec nebyli vedeni k tomu, že je nutno pracovat a dětí mít jenom tolik, kolik svou vlastní pílí uživím. Socialismus se snažil kočovné skupiny domestikovat, ale už je nenaučil pracovat a také se poctivou prací živit. Dnes k nim zřejmě přibudou další z nesrovnatelně jiných kultur, kteří za chvíli také začnou nastavovat ruce a budou chtít po hostitelské zemi, aby je živila. A počty jejich dětí pak budou narůstat geometrickou řadou. To je největší hrozba pro naši starou civilizaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat