neděle 1. května 2016

STALO SE DNES. Při útocích na jihovýchodě Turecka zemřeli tři vojáci a policista

Při raketovém útoku, který podnikli kurdští radikálové, zahynuli dnes ve městě Nusaybin na jihovýchodě Turecka tři turečtí vojáci a čtrnáct dalších utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované bezpečnostní zdroje. Ve městě Gaziantep rovněž na jihovýchodě země poblíž hranic se Sýrií pak došlo k bombovému útoku na policejní stanici, při kterém zahynul jeden policista. Kdo za explozí stál, není zatím jasné.


Turecká armáda zasahuje proti kurdským bojovníkům na jihovýchodě země od loňského léta, kdy skončilo příměří mezi povstalci ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) a vládou. Střety zesílily poté, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Od té doby zemřelo několik tisíc kurdských povstalců a stovky civilistů a vojáků.
PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku; za teroristickou organizaci ji považuje i Evropská unie a USA. Naopak kurdské milice YPG jsou pro Spojené státy v Sýrii důležitým spojencem, což Ankara ostře kritizuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat