sobota 5. září 2015

Migranti napadli ochranku ve Vyšních Lhotách. Na místo musela záchranka

Několik uprchlíků napadlo pracovníka soukromé bezpečnostní agentury v detenčním táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Podobné události nejsou v těchto typech zařízení podle ministerstva vnitra výjimkou. Někteří lidé z cizinecké policie začínají mluvit o odchodu do civilu, uvedl deník Právo.


Informace o pondělním incidentu se veřejnost dozvěděla až v pátek, zveřejnil je deník Právo. Podle zjištění listu musela zraněného muže odvézt záchranka a šlo o člena soukromé bezpečnostní agentury.Tu si ministerstvo vnitra najímá k posílení ostrahy.
„Došlo k ošetření pracovníka ostrahy, který nebyl v pracovní neschopnosti,“ potvrdila mluvčí resortu Petra Kučerová. „Podobné události nejsou v těchto typech zařízení výjimkou,“ uvedla bez dalších podrobností.

Přesčasy i emoce narůstají. Kolik policistů skončí?

Nejen ve společnosti, ale i přímo uvnitř cizinecké policie panuje v posledních dnech zvýšené napětí. „Práce je více než kdykoliv předtím a lidé mají spoustu přesčasů, které jim už přerůstají přes hlavu. Část to chce řešit odchodem do civilu,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z příslušníků cizinecké policie.
Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová odmítla jakékoliv vlny odchodů policistů: „Nic takového se neděje. Naopak zaznamenáváme velký zájem o práci u nás, policisté k nám pravidelně volají a ptají se na možnosti uplatnění u cizinecké policie.

Ministr policistům přesčasy zaplatí

Cizinecká policie nemá pro zvládání současné situace dostatek vlastních lidí. Využívá proto pomoc kolegů z jednotlivých regionálních ředitelství. Celkem jde podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o 600 policistů z různých krajů.
Na zaplacení přesčasů půjde podle ministra část z 200 milionů korun, které do konce letošního roku resort dostane na řešení migrační krize navíc ze státní pokladny. „Příští rok je na migrační krizi zhruba 1,2 miliardy korun,“ poznamenal.

Žádné komentáře:

Okomentovat