úterý 1. září 2015

Co byste měli vědět o islámu a o uprchlících

Protože se ve veřejné diskusi o islámu i o uprchlících často objevují nesmysly, považujeme za důležité připomenout tyto skutečnosti

  1. Muslim není to samé jako islamista. Muslim je věřící člověk, ten druhý je politický náboženský fundamentalista. Převedeno na evropské poměry je mezi nimi rozdíl jako mezi věřícím křesťanem a radikálním členem politické strany. Je pravdou, že takový druh radikálního politického fundamentalismu již evropská politická scéna téměř nezná. Ale běžní věřící se chovají velmi podobně tam i tam..
  2. Šaría není zákon v evropském smyslu slova, ale životní cesta, řeší náboženské záležitosti, upravuje také rodinné právo, ale nenařizuje nikoho kamenovat nebo shazovat z minaretů. Tělesné tresty zavádějí jen muslimští fanatici, kteří nejsou schopni vymáhat právo jinak. Pokud se kdokoli hodlá dobrovolně řídit jakýmikoli pravidly a neporušuje při tom zákon země, ve které žije, nelze mu v tom bránit.
  3. Muslimové věří v toho samého Boha, jako Křesťané. Je to, pro některé překvapivě, židovský Bůh. Proto je pro ně nejsvětější kniha Bible, respektive Pět knih Mojžíšových a Starý zákon. Korán je výkladem výše zmíněných knih. Mohamedovi ho prý nadiktoval, právě z bible nám dobře známý, archanděl Gabriel. Křesťanský Nový zákon je rovněž součástí muslimské víry. Mohamed v koránu ve verši 2:59 říká, že muslimové, židé a křesťané si jsou rovnocenní a nemusejí se obávat setkání s Bohem.
  4. Miliarda a půl muslimů na Zemi nejsou vraždící bestie s pěnou u pusy, ale většinou mílí inteligentní lidé, mnozí vzdělanější, chytřejší, úspěšnější a bohatší než mnozí Češi. Také zůstávají tam, kde jsou a nikam se nestěhují. Mezi 10 nejbohatšími státy světa jsou 4 muslimské země.
  5. Turci, Egypťané, Maročané, Tunisané, Emiráťané, mnoho Indů nebo Indonésané, k nimž jezdíte na dovolenou, jsou muslimové, je tedy divné, že turisty nepodřezávají hned na letišti, jak se může z některých představ o muslimech zdát.
  6. Největší islámská země světa na počet věřících není ani Irák ani Afghánistán, ale tichomořská Indonésie, druhou největší Indie, pak Pákistán, Bangladéš, Egypt, Írán a Nigerie… V těchto zemích žijí 2/3 muslimů, více než jedna miliarda. V nejkrizovějších zemích Sýrii, Iráku, Libyi a Afghánistánu žije dohromady 90 miliónů lidí, tedy 6% všech muslimů.
  7. Muslimové v Evropě žijí už 1300 let a byla období, kdy ovládali značnou její část. Největší evropskou muslimskou zemí je Turecko ze 75 milióny muslimů, následuje Rusko se 16 milióny, pak Francie s 5 milióny a Německo se 4. V EU žije zhruba 10 miliónů muslimů, nikoliv 50, jak se tvrdí.
  8. Lidé prchající před válkou jsou pořád lidé, i když vypadají jinak než my. Jsou neozbrojení, zbídačení a mnohokrát museli nasadit život, aby se dostali do bezpečí. Nejsou to ani hordy ani islámské milice ani teroristé ani cokoliv odosobněného, například vlna tsunami. Pokud by se k nám chtěl nějaký terorista dostat, přiletěl by s největší pravděpodobností pohodlně letadlem z třetí země a neriskoval by utonutí na moři nebo udušení v kamionu
  9. Odmítnout lidi prchající před válkou s tím, že jim pomůžeme na jejich území, pokud se vrátí zpátky, je v lepším případě blbost, v horším vražda.
  10. Být humanistou a pomáhat bezmocným je základní vlastnost, která z nás dělá lidi. Dokonce i zvířata adoptují cizí druh, když mají tu možnost. Pokud je Váš strach z chudáků na útěku větší, než odhodlání jim pomoci, vyřazujete se na okraj lidské společnosti a nezasloužíte si, aby Vám bylo pomoženo, až se Vy ocitnete v nouzi.
A závěrem. Názor si udělejte a komentujte
zdroj :  Jan Jetmar



1 komentář:

  1. A islamisté necvičí svoje vojáky, nepodřezávají zajatce, neupalují je zaživa, nehlásají svatou válku, nezískávají si tisíce dalších příznivců. A úplně všichni běženci jsou ubožáci, z toho devadesát procent žen a dětí. Ti mladí muži jsou zřejmě chyba v programu nebo fotomontáže. Uprchlíci neházejí s jídlem na zem, jsou vyspělí, udržují svůj tábor v pořádku a čistotě a není naprosto žádný problém s komunikací. Nemíří do Německa, ani do Anglie, natož do Švédska a vůbec nechtějí žít ze sociálního systému. Jsou to inteligentní lidé, kteří se naučí jazyk příští domovské země, ochotně budou pracovat a zcela se integrují do společnosti. Nehrozí vůbec žádné nebezpečí zaplavení Evropy islamisty, ani přes jejich porodnost. Ne, dvě a dvě nejsou čtyři, ale jedna. Jen malá otázka na závěr - budeme solidární s patnácti sty utečenců. Budeme solidární s pěti tisíci utečenců. Evropa může být solidární s několika miliony utečenců, ale nemůže pobrat pod svá křídla celou Afriku. A tedˇ, když se pomůže několika utečencům a zbytek nechá v bídě a umírání, není to jen pokrytecké gesto?

    P.S. ti mladí muži mi nepřipadají příliš bezmocní. Jsou dobře vybaveni, dobře informováni a ví, kam spějí a co chtějí. Ale je jasné, že mezi nimi se najde tak deset-dvacet procent těch, kteří skutečně pomoc potřebují. Nejsem proti tomu, pomoct jim, na omezenou, přechodnou dobu.

    OdpovědětVymazat