středa 16. prosince 2015

Su-34 s impozantním nákladem a schopností ubránit se Turkům. video

Ruská bojová letadla napadající teroristické cíle v Sýrii jsou po zákeřném útoku tureckých F-16 velmi dobře chráněna nejen ze země, ale i ze vzduchu.


 Zatímco o ochranu bitevníků Su-25SM a starších frontových bombardérů Su-24M se starají špičkové stíhačky Su-30SM, moderní stíhací bombardéry Su-34 se dokážou ochránit samy.
V poslední listopadový den vzlétly stíhací bombardéry Su-34 v Sýrii vůbec poprvé vyzbrojeny protiletadlovými střelami. Technici na letoun kromě neřízených bomb a „inteligentních“ pum KAB-500Kr zavěsili také dvě radarem naváděné protiletadlové střely středního (80 km) dosahu R-27 a dvě infračerveně naváděné střely krátkého (30 km) dosahu R-73. Na koncích křídel jsou navíc nainstalovány kontejnery radioelektronického boje Chibiny-10V.
Tento systém vlastní ochrany letadel mimo jiné výrazně snižuje pravděpodobnost zásahu radarově naváděnou protiletadlovou řízenou střelou AIM-120 AMRAAM, která je standardní protivzdušnou zbraní středního dosahu letectev NATO včetně Turecka.
Celkově dostal Su-34 v Sýrii impozantní náklad: jak vidno na videu níže, obsazeno je celkem deset závěsných bodů bojovým nákladem bezmála tří a půl tuny.

Su-34 sice vychází ze stíhacího Su-27, avšak už na první pohled se jedná o dva zcela rozdílné typy. Su-34, pro svůj typický zploštělý tvar přídě přezdívaný anglosaskými fandy „platypus“ (ptakopysk) nebo ještě častěji „hellduck“ (pekelná kachna), je plnokrevný útočný letoun, stíhací nebo chcete-li frontový bombardér.
Přestože jde o specializovaný útočný stroj, je schopen i manévrového vzdušného boje. Disponuje specializovaným radarem, elektro-optickým senzorovým systémem a střeleckým počítačem, které letounu dávají mimořádnou schopnost vyhledávat, vyhodnocovat a ničit určené cíle. Dvoumístná osádka sedí vedle sebe na vystřelovacích sedadlech v titanem chráněné kabině s LCD displeji, ale také s palubní toaletou, lékárničkou, mikrovlnkou a ledničkou, které mají osádce zajistit komfort při dlouhých misích.













Žádné komentáře:

Okomentovat