sobota 21. května 2016

Video. Zvou se stále stejné „mediální mrdky“, které komentují cokoliv a kdekoliv

Bývalá producentka ČT se rozpovídala

Hostem Debatního klubu byli dokumentarista a pedagog FAMU Vít Janeček a do nedávné doby kreativní producentka České televize Kamila Zlatušková. A řeč nebyla o ničem jiném než o veřejnoprávní České televizi.


„V celé debatě chybí jedna věc, a to, že se pomíjí, co médium veřejné služby reprezentuje,“ podotkl úvodem Janeček. „Na jednu stranu je pluralizace hlasů, kde se může vytvářet prostor pro inovace, ale ztrácí se společný rámec,“ dodal Janeček k nově vznikajícím médiím, internetovým televizím a možnostem, které mediální trh pro diváky skýtá.

video : Ako sa žije skutočne v Anglicku? Tvrdú realitu prináša český dokument
„Politicky limitovaný počet kanálů měl dopad v tom, že vznikala nějaká zkušenost... Fragmentarizací a privatizací kanálů se prostor pro společnou debatu ztrácí,“ dodal Janeček s tím, že do vysílání soukromých kanálů nelze de facto nijak uživatelsky zasahovat. Česká televize je dle jeho názoru jedinou televizí, do níž může veřejnost mluvit. „Monolit veřejných televizí se však v Evropě zrušil,“ dodal.
K fragmentarizaci trhu kvůli internetu a dalším platformám se vyjádřila i Zlatušková. „Bez diskuse však televize zůstává opinion leaderem a ovlivňuje i debaty v návazných platformách,“ poukázala například na velmi kvalitní, dle jejího názoru, odrůdu televize – server DVtv.cz.
Následně se zaměřila na kritiku České televize, například kvůli financování či kvůli tématu mediálních rad. „Pokud by něco mediálnímu prostředí v České republice mohlo pomoci, tak by to byl vznik panelu zahraničních pracovníků médií, novinářů, lidí, kteří mají zkušenost s úplně jiným prostředím,“ myslí si Zlatušková.
„Neustále žijeme ve strachu. Například je tu strach ze zodpovědnosti. Neprobíhají diskuse, konfrontace. Je tam strach z toho přinést něco nového,“ podotkla Zlatušková. V případě, že se kritizuje Česká televize, ozvou se „Velebové“ a „Zemanové“. K hlasitému kritikovi České televize, senátoru a předsedovi SPO Janu Velebovi ještě uvedla, že kdyby měl možnost do fungování ČT zasahovat, jistě „by to vybagroval svými schopnostmi reflexe“. Příklad bychom si dle ní měli vzít například v severských zemích či v Holandsku. 
Onen strach je pak podle ní nejen v rámci České televize, kde se mnozí obávají, že pokud budou experimentovat, budou kritizováni, ale strach je v celé společnosti. Lidé se bojí o ztrátu zaměstnání, peněz, vlivu a dalších věcí.
Směrem ke zpravodajským pořadům ČT pak doporučila, že by se měla otevírat nová témata, hledat nové tváře, které se k nim budou vyjadřovat. „Ne zvát ty mediální mrdky, které jsou schopné přijít kamkoliv a komentovat cokoliv, protože prostě jsou na obrazovce. Občas se tak samozřejmě taky můžu cítit,“ doplnila Zlatušková.
Janeček následně navrhl, že by mohly existovat i pořady typu Debatního klubu, tedy volná diskuse hostů bez moderátora, kteří by si to mezi sebou „vyřešili“.

Žádné komentáře:

Okomentovat