středa 27. dubna 2016

Uprchlíci v táboře na Lesbosu se vzbouřili

Tisíce z nich nemají šanci na získání azylu a mají být deportováni do Turecka



Deset dní po návštěvě papeže Františka došlo v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos ke vzbouření uprchlíků, při kterém musela zasahovat řecká policie. Ke vzpouře došlo během návštěvy řeckého ministra pro migraci Yannise Mouzalase a holandského ministra. Zdroj: dw.com


Podle britského telegraph.co.uk vypukly nepokoje v části tábora, kde jsou umístěny děti a mladiství. Na sociálních sítích byla zveřejněna informace, že ke vzpouře došlo poté, co jeden z policistů dal údajně facku jednomu z uprchlíků. To vyvolalo prudkou reakci běženců, kteří se vzbouřili a začali skandovat pomocí místního rozhlasu "Svoboda, svoboda."  Nezletilí uprchlíci protestovali proti svému nezákonnému zadržování i tomu, že jim bude zamítnuta žádost o azyl. 



Podle oficiálních údajů je na Lesbosu v současnosti asi 4300 běženců a naprostá většina z nich je umístěna v táboře Moria. Tito migranti zřejmě nemají šanci získat azyl v EU a měli by být deportováni zpět do Turecka. 
Deportace z Řecka však pokračují pomalu, z řeckých ostrovů bylo dosud vráceno do Turecka pouhých 49 uprchlíků ve třech skupinách. Jednalo se především o Bangladéšany, Pákistánce, Afgánce, Íránce a Jordánce. Jejich deportaci zajišťují úředníci agentury Frontex. 

Žádné komentáře:

Okomentovat