pondělí 25. dubna 2016

Blok proti islámu vypověděl smlouvu s Úsvitem. Nejednají férově, řekl Konvička

Blok proti islámu vypověděl smlouvu o spolupráci s Úsvitem - Národní koalicí. Důvodem podle předsedy spolku Martina Konvičky je, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch.



Blok proti islámu vypověděl smlouvu se sněmovní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice, v níž se loni domluvily na společném postupu v krajských a senátních volbách.
Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička na webu a sociálních sítíchuvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za mylný politický krok, za který se členům svého hnutí omluvil.
video : ŽÁDNÉ VÁLKY, tak to má být Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch řekl, že rozhodnutí bloku je pro něj obrovské překvapení, o vypovězení se dozvěděl pouze zprostředkovaně a zatím ho nechtěl komentovat. "Teď zjišťujeme informace. Zatím by jakékoliv mé vyjádření bylo předčasné," uvedl.
video : Vladimír Putin odpovedal na otázku, koho by zachránil ako prvého, keby sa topil. Porošenka alebo Erdogana ? Vedení Bloku proti islámu současně oznámilo, že na 28. května svolává do Prahy celostátní sněm hnutí. Na něm Konvička odstoupí z funkce předsedy a bude usilovat o znovuzvolení a nový mandát.

Prohlášení o vypovězení smlouvy s Úsvitem Konvička podepsal a oznámil společně se svým dosavadním místopředsedou Petrem Hamplem, který minulý týden oznámil svůj záměr rezignovat na funkci v nejužším vedením Bloku proti islámu. Chce se soustředit na kandidaturu do Senátu.


Konvička superlídrem

Blok proti islámu se loni v září domluvil s Úsvitem na spolupráci v letošních volbách do krajů a třetiny Senátu. Smlouva předpokládala, že Konvička bude takzvaným superlídrem formace. Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.
Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu. V březnu oznámil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu straně nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle ministerstva mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

Blok proti islámu vystupuje proti údajné islamizaci Evropy a kritizuje příliv uprchlíků. Úsvit zdůrazňuje české národní zájmy a přímou demokracii, v současné Sněmovně má osm poslanců.



zdroj : http://zpravy.aktualne.cz/



Žádné komentáře:

Okomentovat