úterý 26. dubna 2016

Šabatovou a Dienstbiera „klepne pepka“? Stanislav Křeček natvrdo

nejen o Hate Free kampani a pravdě o počmáraných kavárnách


O čem podle vás svědčí nápisy, které se objevily na podnicích spojených s kampaní HateFree?
Takové nápisy jsou zcela nepřijatelné stejně jako každý vandalismus. Nechci ale spekulovat o tom, komu to pomáhá a jaký má ta akce původ. Musí to být odmítnuto, bylo by ale chybou, kdyby se za to schovaly všechny oprávněné obavy a námitky, jež ve společnosti jsou, to by byl další extrém, který si podle mne nemůžeme dovolit.

video : Anglie. Realita dneška
Jak hodnotíte mediální pozornost, kterou to vyvolalo?
Mediální pozornost je asi pochopitelná v situaci, kdy je společnost roztříštěná a stav se spíše zhoršuje. Lidé nedostávají odpovědi na aktuální otázky a dostává se jim z jedné strany buď jen chlácholení, z druhé strany se na ně dělá dlouhý nos morální převahy a jsou kvůli svým obavám označováni jako xenofobové. Anebo pak dostávají takové rasistické a téměř nacistické odpovědi, jako byly zmíněné nápisy. Není divu, že to vyvolává pozornost. Chci ale také upozornit na to, že se na sociálních sítích objevily pochybnosti o tom, že tyto nápisy mají na svědomí neonacisté, protože například na jednom z nich je heslo „Smrt uprchlíkům“, a přitom slovo „uprchlík“ by neonacisté zřejmě nepoužili.
Jak je to podle vás s tou roztříštěnou společností, o níž se zmiňujete?
Česká společnost se dál rozděluje a přispívá k tomu, i když se třeba objeví i pozitivní krok, jakým bylo přijetí křesťanských uprchlíků. Ti zřejmě byli pronásledováni kvůli své víře a jejich integrace by zřejmě byla jednodušší, vzápětí se ale ukázalo, že to byli lidé, kteří jen šli za lepším a s uprchlictvím před válkou neměli nic společného. To dává společnosti další rány, dál ji jen drásá a nedostává se jí uklidnění. Navíc stálé obviňování z toho, kdo za všechno může, nic neřeší. Lidem neříká, co nás vlastně čeká, takže společnost není v dobré kondici. Pak takové věci jako ty nápisy vyvolávají velkou pozornost a zhoršují napětí

video : Miloš Zeman o součastné politické scéně
Jak hodnotíte kampaň HateFree, která má za cíl zmírňovat nenávist?
Ta kampaň ke zklidnění vůbec nevede. K tomu by mohlo přispět, kdyby se na jedné straně pravdivě a nechlácholivě informovalo, na druhé bez posměchu a osočování z xenofobie lidem řeklo, že některé věci prostě nepřipustíme. Že u nás například budou platit naše zákony, a jakmile se proti nim někdo proviní, bude samozřejmě trestán, že nepřipustíme vznik ghett apod. jako ve Francii. A že nepřijmeme zákaz islámu – což je naprostá pitomost – ale zákon, jaký mají třeba v Rakousku a který reguluje nenávistné projevy. Místo toho vedeme nové a nové diskuse, naposledy o šátcích ve školách. Vypadá to jako zápas o podobu české školy, kdybychom ale řekli, že nepřipustíme nabourání její nenáboženské a civilní podoby, byly by takové diskuse zbytečné.
Objevují se nové návrhy na zpřísnění trestů za hanobení menšin apod. Má se podle vás legislativa tímto směrem rozšiřovat?
To je podle mne cesta do pekla. Je to cesta buď k přijímání zákonů, které nebudou respektovány, nebo zákonů, jež budou použity jen tehdy, až se to někomu bude hodit. Jedna věc je, když někdo vyzývá k násilí proti skupině obyvatel, když se to ale vztáhne i na hanobení třídy, je to problém. Budeme asi muset vymyslet novou definici pojmu třída, protože třída je podle marxismu definována vztahem k výrobním prostředkům. Jsou tedy třeba nájemníci třída, nebo jsou jí majitelé domů. Když pak řeknu, že majitelé domů jsou vydřiduši, bude to hanobení třídy? To je nepřijatelné a doufám, že to v parlamentu neprojde.

video : Paříž. Realita dneška. Pouliční bitky mezi vetřelci jsou na denním pořádku. Policie už nezasahuje.
Autoři z Charlie Hebdo se běžně dopouštěli toho, co je označováno za hanobení…
Adorace Charlie Hebdo byl naprostý úlet, politici pochodovali a každý říkal „Je suis Charlie“. Když si dnes ale uvědomíme, co se na stránkách toho časopisu objevovalo, bylo to jednoznačně urážlivé a nepřijatelné. A dnes jsme tam, kde jsme nechtěli být – na jedné straně politici říkají „Jsem Charlie“ a urážlivé kresby vydávají za vrchol svobody slova a za pár měsíců poté říkají pravý opak, že se hanobení musí trestat. To společnost jenom znejisťuje. Buď jsme všichni Charlie a můžeme zpodobňovat Mohameda, Ježíše nebo Panenku Marii v různých pozicích a všechny zesměšňovat, nebo budeme trestat za nějaké hanobení. To je velice nebezpečné.
VIDEO
podívejte se na video o islámu v ČR z dílny Hate Free Culture

Klára Popovová: Muslimové v ČR
Příspěvek Kláry Popovové na semináři Muslimští strašáci / Úřad vlády ČR - Strakova akademie / 24. 2. 2015


Psali jsme : 

Blok proti islámu vypověděl smlouvu s Úsvitem. Nejednají férově, řekl Konvička


zdroj : http://www.parlamentnilisty.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat